BiH

V.d. ministrice zdravstva Jasna Agić

Epidemiološka situacija u KS: “Ako bude trebalo i restriktivne mjere sve do policijskog sata”

03/11/2020

Kada je riječ o drugim mjerama Agić je kazala da je cijeli set mjera na raspolaganju i one će se donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom

Na današnjoj press konferenciji v.d. premijera Anis Krivić kazao je da su obavljeni inspekcijski nadzori u Općoj bolnici i KCUS-u.

“Nakon nadzora na KCUS-u očekujemo nalaz Federalne inspekcije. Do kraja ove sedmice stiže kontigent 4 miliona komada zaštitne opreme i ide se u dodatnu nabavku opreme”, kazao je Krivić.

V.d. ministrice zdravstva Jasna Agić kazala je da je ZZO KS obezbijedio sredstva i proveo postupak ugovoranja sa privatnim laboratorijama PCR testiranje. Riječ je o tri laboratorije, a tokom dana će se potpisati sporazum sa još jednom laboratorijom.

“U narednom periodu su osigurane dodatni kapaciteti kako bi se izvršila testiranja. 900.000 KM osigurao je ZZO KS. Također je nabavljeno 10.000 brzih antigenskih testova koji će biti isporučeni u narednim danima, a već 2.000 su isporučene”, kazala je Agić.

Agić je kazala da menadžmenti zdravstvenih ustanova moraju raditi svoj posao kako bi prestao sukob.

Na pitanje šta je sa privremenim izolatorijem koji je trebao biti u Đačkom domu ministrica je kazala da objekat ne ispunjava epidemiološke standarde te je pronađen drugi objekat, a više informacija će biti poznato do kraja sedmice.

“U skladu sa naredbama Federalnog kriznog štaba prvo se popunjavaju bolnički kapaciteti i javno-zdravstvene ustanove”, kazala je Agić.

Kada je riječ o drugim mjerama Agić je kazala da je cijeli set mjera na raspolaganju i one će se donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom.

“Ako bude trebalo i restiriktivne mjere sve do policijskog sata”, kazala je Agić.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara kazala da za Vladu nije prihvatjiva opcija da se KCUS zatvara za pacijente.

“Očekujem izveštaj Federalne inspekcije po naredbi Federalnog kriznog štaba i ministra zdravstva. Kantonalne vlade ne obavezuju zaključak Kriznog štaba KCUS-a. Vlada KS nikada neće dozvoliti da se odmjerava moć. Nema prostora za kalkulacije, i to je imovina građana i treba se staviti u funkciju građana. Federani inspektori su još uvijek u KCUS-u i provode nadzor. Opća bolnica je ispunila sve naredbe i stavila je 30 posto svojih kapaicteta za Covid pacijente”, kazala je Agić.

Anisa Bajramović, v.d. predsjednice Kriznog štaba do povrata Aide Pilav kazala je da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Sarajevu.

“Najveći broj zaraženih je bio 28. oktobra 367 osoba i to su uzorci koji se prikupljaju više dana. 30 posto je pozitivnost uzetih uzoraka. Imamo eksponencijalni rast broja oboljelih. Reprodukcijski broj je 1,24. Na čekanju je 1.700 uzoraka za analizu ali nadamo se da će uključivanjem ovih dodatnih kapaciteta biti i to testirano. Broj hospitaliziranih pacijenata je 4 posto od broja oboljelih. Ovaj trend je dobar. U evropskim zemljama se kreće od 0,2 pa do 10 posto. Ovaj postotak od 4 posto moglo bi se očekivati da ovih dana dođe do povećanja broja hospitaliziranih zbog srednje teške kliničke slike i teške kliničke slike”, kazala je ona.

Bajramović je kazala da su jučeršanji zaključci Kriznog štaba kretali se u pravcu povećanja broja hospitaliziranih i podnijet ćemo ih Ministarstvu zdravstva.

“Išlo se u pravcu da se produži radno vrijeme Covid centara, a da jedan bude u funkciji 24 sata s obzirom na veliki broj žalbi građana da ne mogu dobiti ambulante i doktore. U slučaju da i nisu testirani, a imaju simptome mogu da se jave u Covid centre gdje će dobiti pregled, RTG pluća i laboratorijske pretrage. Lakši pacijenti će se upućivati u Opću bolnicu, a teški u KCUS. Svaka će se ustanova popunjavati do 30 posto svojih kapaciteta, a kad popune 90 posto ponovo ćemo sjesti i vidjeti kako će se proširiti ti kapaciteti”, kazala je Bajramović.

Brzi antigenski testovi već su dostavljeni bolnicama.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.