Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojavile se snimke

Jesu li Ukrajinci izvršili napad u Africi? Evo šta kaže istraga CNN-a

napad afrika
Foto: Screenshot/ Twitter

CNN nije mogao nezavisno potvrditi upletenost Ukrajine u niz napada, ali videosnimke pokazuju obilježja napada dronovima u ukrajinskom stilu

Ukrajinske specijalne službe vjerovatno stoje iza niza napada bespilotnim letjelicama i operacija na terenu usmjerenih protiv milicije koju podupire Wagner u blizini sudanskog glavnog grada, otkrila je istraga CNN-a, što znači da su se posljedice ruske invazije na Ukrajinu proširile daleko izvan evropskog fronta.

Govoreći za CNN, ukrajinski vojni izvor opisao je operaciju kao djelo “ne-sudanske vojske”. Na upit stoji li Kijev iza napada, izvor je samo rekao da su za to “vjerovatno odgovorne ukrajinske specijalne službe”, prenosi Index.hr. Operacija je uključivala niz napada na paravojnu grupu Rapid Support Forces (RSF), za koju se vjeruje da prima pomoć od Wagnera u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom.

CNN nije mogao nezavisno potvrditi upletenost Ukrajine u niz napada, ali videosnimke pokazuju obilježja napada dronovima u ukrajinskom stilu.

Na upravljaču drona tekst na ukrajinskom jeziku

Dvije komercijalne bespilotne letjelice koje Ukrajinci koriste bile su uključene u najmanje osam napada, a na upravljaču drona bio je vidljiv tekst na ukrajinskom jeziku. Stručnjaci su također rekli da je korištena taktika – tačnije obrazac dronova koji se obrušavaju direktno na svoju metu – vrlo neobična za Sudan i širu afričku regiju.

Tajni ukrajinski udari u Sudanu značili bi dramatično i provokativno širenje kijevskog ratišta protiv Moskve. Osim niza ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama koji su gađali duboko u rusku teritoriju, protuofanziva Ukrajine koja je u toku bila je usredotočena na okupirani istok i jug zemlje.

Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade koji su snimljeni dronom. Dijelovi tih videa kruže društvenim mrežama od četvrtka. Snimka kopnene operacije dosad nije objavljena. Visoki sudanski vojni izvor rekao je da “nema saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu” i da ne vjeruje da je to istina.

Čini se da više američkih dužnosnika nije znalo za navodni incident te su izrazili iznenađenje idejom da su napade i operaciju možda izvele ukrajinske snage.

Pojavile se snimke

Videozapisi koji naizmjence daju perspektivu iz drona i upravljača prikazuju niz napada oko Omdurmana, grada na rijeci Nil nasuprot glavnog grada Kartuma, koji je postao žarišna tačka borbe između dvije suparničke frakcije.

Dronovi s prikazom iz prvog lica (FPV) omogućuju pilotima da prate operaciju iz perspektive drona, noseći naočale ili koristeći monitor za gledanje prenosa uživo. Na snimkama udara vjerovatno se vidi dron DJI MAVIC 3. Obje vrste bespilotnih letjelica su komercijalno dostupne i koriste ih ukrajinske snage.

Dron DJI MAVIC 3 ima maksimalni dolet od 30 kilometara, domet videoprenosa od 15 kilometara i može letjeti do 46 minuta, što znači da je pilot upravljao dronom u gradu ili vrlo blizu njega.

U videu koji prikazuje monitor kontrolora drona, vidljiv je tekst na engleskom i ukrajinskom. U odrazu zaslona monitora može se vidjeti i operater drona, koji izgleda kao stranac, ali operater nosi masku i nije ga moguće identificirati.

Britanski istraživač koji vodi Calibre Obscura, web stranicu koja identificira oružje, analizirao je snimke za CNN i rekao da uređaj odgovara onima koje ukrajinske snage koriste za upravljanje dronovima DJI MAVIC.

Ukrajinci napali saveznike Wagnera?

CNN je geolocirao mjesta napada i kopnene operacije koje se vide na snimkama dronova, ali nije mogao nezavisno potvrditi datum snimanja. Čini se da je nekoliko napada izvedeno na mostu Shambat, koji povezuje Omdurman i Kartum, prema lokalnim izvješćima na društvenim mrežama o napadu 8. septembra.

Udari su uslijedili samo dva dana nakon što je Wagner omogućio veliki konvoj oružja u Sudan preko garnizona RSF-a u Al-Zurugu, na jugozapadu zemlje blizu granice s Čadom, prema drugom visokom sudanskom izvoru. Dužnosnik kaže da je velik broj vozila, uključujući nekoliko kamiona koji su prevozili Wagnerovo oružje, stigao u Al-Zurug 6. septembra. CNN je dobio satelitske slike koje pokazuju više od 100 vozila, uključujući mnoštvo kamiona, u garnizonu istoga dana kad su sudanski izvori izvijestili o konvoju oružja.

Izvori iz čadske vojske dojavili su CNN-u da je konvoj putovao kroz Čad do Al-Zuruga, što signalizira širenje ruske i Wagnerove sfere utjecaja u Africi, za koju je poznato da se sastoji od Malija, Sudana, Srednjoafričke Republike i Libije.

Moćna ruska plaćenička grupa igrala je javnu i ključnu ulogu u inostranim vojnim kampanjama Moskve, posebno u Ukrajini. Više puta optuživana je za počinjenje zločina. U Africi je to pomoglo poduprijeti rastući utjecaj Moskve i otimanje resursa.

Šest napada bespilotnim letjelicama gađalo je kamione koji su vozili mostom Shambat. Osam drugih napada pogodilo je parkirana vozila, zgrade i naoružane ljude u Omdurmanu i zapadnom predgrađu Ombada, gdje je sudanska vojska posljednjih sedmica izvela niz zračnih napada ciljajući na položaje RSF-a, koji su navodno odnijeli brojne civilne živote.

Jedna od snimki pokazala je najmanje tri strana borca kako napadaju zgradu. U snimci koja je očito snimljena kamerom na tijelu, vojnici su nosili noćne naočale, a činilo se da jedan od vojnika nosi raketni bacač. Snimku iz zraka koja prikazuje trupe kako napreduju prema zgradi, CNN je geolocirao na četvrt u Omdurmanu u blizini mjesta gdje su se dogodili napadi dronova.

Wagner RSF-u davao projektile zemlja-zrak

CNN je ranije izvijestio da je Wagner opskrbljivao RSF projektilima zemlja-zrak, što je osnažilo paravojne borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala – poznatog kao Hemedti – u borbi za vlast protiv generala Abdela Fattaha Al Burhana, vojnog vladara Sudana i šefa oružanih snaga.

Wim Zwijnenburg, voditelj projekta za humanitarno razoružanje u PAX-u, nizozemskoj mirovnoj organizaciji, rekao je da je to prvi put da su dronovi primijećeni u Africi: “Takve bespilotne letjelice dosad nisu viđene na afričkom kontinentu. Međutim, vidjeli smo porast korištenja takvih dronova u Ukrajini tokom prošle godine”, rekao je Zwijnenburg, koji se specijalizirao za nove vojne tehnologije, uključujući bespilotne letjelice.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu obje strane su eksperimentirale s FPV dronovima, opremajući ih granatama na raketni pogon. Ova vrlo pokretljiva i precizna letjelica može nositi teret dovoljno velik da uništi vozilo. Iako su se dronovi ranije koristili za bacanje bombi u Etiopiji, Nigeriji i Libiji, upotreba komercijalnih dronova s oružjem koje eksplodira pri udaru novo je u Africi.

Neki od pojedinaca koji su viđeni kao mete na snimci nosili su lokalnu odjeću i blijede uniforme, slične onima koje nose vojnici RSF-a i savezničke milicije. U jednom videu se mogu vidjeti borci kako bježe s mjesta napada dok drže u rukama kalašnjikove.

RSF je snažno prisutan u glavnom gradu Kartumu i Omdurmanu i bio je pod čestim zračnim napadima sudanske vojske otkako su u aprilu izbile borbe između dviju grupa. U govoru u četvrtak, čelnik RSF-a Hemedti rekao je da su njegove snage gotovo dominirale saveznom državom Kartum, koja uključuje Omdurman, te govorio o nedavnim neselektivnim zračnim napadima u Omdurmanu i drugim gradovima.

Prije izbijanja nasilja ovog proljeća, Burhan i Hemedti bili su saveznici u vojnoj hunti koja je 2021. godine svrgnula međunarodno priznatu prelaznu vladu. Sudanska vojna vlada u prošlosti je imala Wagnerovu podršku, ali Hemedti je tijekom godina postao Wagnerov omiljeni saveznik u ovoj zemlji.

Wagner je naglo odbacio sudansku vojsku kada su izbile borbe, podržavajući Hemedtija i njegove borce.

Važna uloga Wagnera u sukobu

CNN je razotkrio opskrbne rute za oružje koje su pomogle rasplamsati ovaj sukob, prolazeći kroz ključne Wagnerove tranzitne tačke: rusku zračnu i pomorsku bazu u sirijskoj obalnoj regiji Latakiji, Wagnerove baze u Libiji i zračnu luku Bangui u Srednjoafričkoj Republici.

Wagner je značajno prisutan u Srednjoafričkoj Republici, kao i u velikim dijelovima istočne Libije, koja graniči sa Sudanom i gdje odmetnuti general Khalifa Haftar kontrolira ogromne dijelove teritorija.

“Oko 90% oružja RSF-a dolazi od Wagnera”, rekao je visoki sudanski izvor za CNN, dodajući da se Wagnerova opskrba RSF-a oružjem nastavila nesmanjenom brzinom uprkos smrti vođe plaćeničke skupine Jevgenija Prigožina i njegovog zamjenika Dmitrija Utkina u zrakoplovnoj nesreći 23. augusta.

Prigožinova smrt potaknula je pitanja o budućnosti Wagnerovih operacija u Africi, gdje je plaćenička grupa koristila brutalnu taktiku za podupiranje militantnih grupa i autoritarnih režima u zamjenu za mineralna bogatstva. Vjeruje se da su ti resursi – uključujući ogromne koncesije u sudanskoj rudarskoj industriji zlata – pomogli Moskvi u ratnim naporima u Ukrajini i pomogli joj da zaobiđe zapadne sankcije.

Analitičari i istraživači nagađaju da je Kremlj konsolidirao kontrolu nad aktivnostima plaćeničke grupe u Africi kao dio većeg napora da se grupa apsorbira u rusko ministarstvo odbrane nakon Prigožinove neuspjele pobune u junu.

Prigožin se vratio u Rusiju iz Afrike kada se njegov avion srušio u blizini Moskve. Dva dana nakon Prigožinove smrti, zamjenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov krenuo je na turneju u pet zemalja po starim Wagnerovim stanicama: u Libiju, Siriju, Mali, Burkinu Faso i Srednjoafričku Republiku.

Tokom rusko-afričkog summita u Sankt-Peterburgu krajem jula – manje od mjesec dana prije Prigožinove smrti – šef tajnih ofanzivnih operacija ruske vojne obavještajne službe (GRU) general Andrej Averjanov prisustvovao je sastancima s čelnicima Malija, Srednjoafričke Republike, Eritreje i Burkine Faso.

“Više puta smo pitali Kremlj o Wagnerovoj podršci RSF-u, a oni su nam rekli da nemaju informacija o tome. Za nas su Kremlj i Wagner postali jedno te isto”, rekao je visoki sudanski izvor za CNN.

Tokom borbe protiv Rusije, Kijev je pridao stratešku važnost produbljivanju prekomorskih veza, uključujući i veze s afričkim zemljama. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tri puta je putovao na taj kontinent u posljednjih godinu dana, posjetivši više od deset zemalja.

“Rusija se silno trudi zadržati zemlje u svojoj orbiti putem prisile, podmićivanja i zastrašivanja. Rusija ima dva alata za svoj rad u Africi, a najmoćniji su propaganda i Wagner. Naša strategija nije zamijeniti Rusiju, već osloboditi Afriku iz ruskog stiska”, rekao je Kuleba u nedavnom intervjuu za Agence France-Presse.