Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer

Johnson: Velika Britanija će primiti 200.000 Ukrajinaca

johnson

Britanski premijer Boris Johnson je izjavio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je prošlog četvrtka naredio vojnu operaciju u Ukrajini, potcijenio “strastvenu želju” Ukrajinaca da brane svoju zemlju, ali i jedinstvo i odlučnost Zapada i ostatka svijeta

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je utorak da je njegova zemlja spremna primiti 200.000 Ukrajinaca usred humanitarne krize u njihovoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Johnson je nakon sastanka s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckijem, izjavio da Velika Britanija oduvijek imala tradiciju da prihvati ljude iz ratnih zona.

“To bi moglo dovesti do toga da Velika Britanija prihvati 200.000 ljudi, možda i više”, rekao je Johnson.

Britanski premijer je izjavio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je prošlog četvrtka naredio agresiju na Ukrajinu, potcijenio “strastvenu želju” Ukrajinaca da brane svoju zemlju, ali i jedinstvo i odlučnost Zapada i ostatka svijeta.

Takođe je rekao da je “više nego ikad ubijeđen” da Putin neće uspjeti.

Dodao je da ruski predsjednik koristi “varvarsku taktiku” u Ukrajini i smatra da oni koji ciljaju civile trebaju biti izvedeni pred Međunarodni krivični sud.

Britanski premijer koji danas boravi u posjeti Poljskoj, pohvalio je tu zemlju što je na prvoj liniji humanitarnih napora.

Ruska agresija na Ukrajinu u utorak je ušla u šesti dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba. Najnoviji izvještaju govore da se ruske snage kreću prema glavnom gradu Kijevu, dok su u ostalim gradovima poput Harkova jutros nastavljena raketiranja.