Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Psihološka procjena

Josef Fritzl proglašen bezopasnim: Kćerku silovao 24 godine i napravio joj sedmoro djece

joseph fritzl
Foto: Screenshot/ YouTube
Arhiva

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, Josef Fritzl mogao bi biti prebačen u zatvorsku ambulantu ili u državni starački dom

Josef Fritzl, austrijski silovatelj koji 24 godine držao kćerku zatočenu u podrumu i napravio joj sedmero djece, navodno boluje od teške demencije i otežano se kreće. U zatvoru je od 2009. godine, no prema novoj psihološkoj procjeni sada je bezopasan.

Kronen Zeitung navodi da je forenzička psihijatartrica Heidi Kastner (61), koja je procjenjivala Fritzlovo mentalno stanje tokom suđenja i dijagnosticirala mu teški poremećaj ličnosti, sada zaključila da bi ga se trebalo klasificirati kao ‘bezopasnog’.

Zbog napredne demencije malo je vjerovatno da će počiniti još zločina.

Fritzl je također fizički u lošoj formi i može se kretati samo uz pomoć hodalice. Ukupno uzevši, od njega više ne može očekivati ​​plansko djelovanje, pa ni krivična djela.

Dok je Fritzlova advokatica Astrid Wagner ‘čvrsto uvjerena’ da bi on sada požalio zbog svojih postupaka, Heidi Kastner ne misli tako.

Za sudsku psihijatricu njegove fantazije, poput one o pripremama za vjenčanje svoje kćeri, samo su pokušaj da zataška svoje zločine. No, ona više ne vidi razlog da ga zadrži na odjelu za vrlo opasne prijestupnike.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, Josef Fritzl mogao bi biti prebačen u zatvorsku ambulantu ili u državni starački dom.

‘Već sam u procesu ishođenja uslovnog otpusta za njega. Ako molba bude odobrena, a pretpostavljam da će biti tako, željela bih mu osigurati mjesto u domu za nemoćne osobe’, kazala je Wagner za Kronen Zeitung.

Još jedan sin?

Iako mnoge izjave ovog 90-godišnjaka sada dolaze iz domene fantastike, njegove priče o dosad ‘nepoznatom sinu’ zapravo bi mogle biti utemeljene.

Navodno ga je prije nekoliko mjeseci kontaktirao muškarac iz Austrije i priznao da mu je on otac. Fitzl je navodno imao aferu s majkom, što bi se tačno poklapalo s datumom njegovog rođenja. Usporedba DNK trebala bi uskoro razjasniti ovu situaciju.