Globus

Kako Bosanci i Hercegovci mogu do besplatnih parcela u njemačkom Ottensteinu

29/01/2017

U posljednje vrijeme u BiH je aktuelna priča o odlasku naših građana medicinske struke u zemlje zapadne Evrope, naročito Njemačku. No, činjenica je da sve više ne samo uglavnom mladih medicinara nego i bh. građana svih starosnih struktura i zanimanja želi napustiti zemlju.

Vidljivo je to iz brojnih oglasa na koji se građani BiH prijavljuju putem stranih internetskih portala, ali i sve većeg broja agencija u našoj zemlji koje se bave posredovanjem pri odlasku cijelih porodica uglavnom u Njemačku.

Tako su mediji nedavno prenijeli da je njemačka firma 4U@work zabilježila ogromno interesiranje osoba u potrazi za poslom izvan granica Bosne i Hercegovine. Oni su naveli da je u decembru prošle godine više od 100 porodica odlučilo svoju bolju budućnost potražiti u Njemačkoj, a tvrde da je, osim medicinara, za posao u inozemstvu zainteresiran i znatan broj kvalificiranih kuhara i mesara, piše “Dnevni avaz”.

Besplatne parcele

Nedavno je u regionu aktuelizirana i priča o selu Otenštajn (Ottenstein) koje je prije godinu i po pozvalo mlade bračne parove s djecom i ponudilo im besplatno zemljište kako bi se naselili u tom živopisnom mjestašcu koje se zbog sve starije populacije odlučilo na ovaj potez.

Ovu informaciju ranije je Ambasada Njemačke u Sarajevu potvrdila i tekstom na svojoj internetskoj stranici u kojem je pojasnila da svi oni koji bi eventualno dobili ponuđeno zemljište moraju u periodu od tri godine graditi na parceli i snositi troškove priključaka.

Faksimil internetske stranice Općine Otenštajn: Oglas o načinu dobivanja zemljišta

Pri tome su naglasili da ti priključci, poput onih za vodu, kanalizaciju, struju, plin, telefon, pristupni put… nisu nimalo jeftini. Također, napomenuli su i da u tom mjestu i okolici ima dosta slobodnih radnih mjesta, ali da radna dozvola može biti izdata samo ako diploma o završenoj stručnoj spremi stečena u BiH bude priznata u Njemačkoj. Posebno je napomenuto da se posjedovanjem građevinske parcele u toj zemlji ne ostvaruje pravo na boravišnu dozvolu.

Faksimil internetske stranice Ambasade Njemačke u BiH: Ranije pojasnili o čemu se radi

Danas, godinu i po nakon objave oglasa u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, kako su rekli za „Avaz“, nemaju informacije je li se neko od bh. državljana odselio u Otenštajn i dobio besplatnu parcelu.

Šest kuća

Kontaktirali smo Općinu Otenštajn, ali nakon neuspješnih pokušaja telefonskim putem, još čekamo odgovor na naš pisani upit o tome je li se na njihov poziv odazvao neko od građana BiH ili regiona i jesu li možda postali novi stanovnici tog mjesta. U međuvremenu, uspjeli smo nezvanično saznati da se u Otenštajnu upravo na šest parcela grade kuće, ali i da su svi vlasnici njemački državljani.

U komentarima na još aktuelne tekstove na internetu o besplatnom zemljištu u Otenštajnu za mlade bračne parove s djecom dosta je onih koji su iz BiH i regiona.

Faksimil stranice na kojoj je objavljen tekst o parcelama u Otenštajnu: Zainteresirani komentatori i iz BiH

Tako osoba koja se predstavlja kao Edin na njemačkom jeziku piše da ima 33 godine, da je oženjen, da dobro poznaje njemački jezik i da bi se rado doselio u to mjesto.

I Sanja, koja piše da je iz Bosne i da ona i suprug imaju dvoje djece, izrazila je želju za selidbom u Otenštajn. Istu želju za selidbom naveo je i jedan Aleksandar. Osoba koja se predstavila kao Enis iz Prijedora sve ih je uputila da ne pišu svoje želje u komentarima, nego da se obrate direktno toj općini putem e-mail adrese koju je i naveo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.