Kapetan Dragan odležao već 12 godina, a presuda još nije pravosnažna

sudjenje-kapetan-dragan-1

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji služi kaznu zatvora u Hrvatskoj za zločine počinjene tokom rata 90-tih, bez odluke hrvatskog Vrhovnog suda ne može biti pušten na privremenu slobodu, rekao je član tima odbrane Savo Štrbac.

Štrbac kaže da odbrana Kapetana Dragana još nije obaviještena da li su ministri pravde Srbije i Hrvatske na nedavnom sastanku razgovarali o molbi odbrane da ovaj slučaj dođe što prije na dnevni red hrvatskog Vrhovnog suda.

“Bez pravovremene odluke hrvatskog Vrhovnog suda, moglo bi se desiti da on ostane u zatvoru svih 15 godina, koliko je osuđen nepravosnažnom presudom”, dodao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, da je presuda kojom je Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora pravosnažna, on bi već imao pravo na uslovnu slobodu, jer je izdržao više od dvije trećine – oko 12 godina.

“Ovako, dok je presuda nepravosnažna, ne može da traži ni uslovni otpust i može mu se desiti da izdrži svih 15 godina prije nego što presuda postane pravosnažna”, rekao je Štrbac.

On objašnjava da Vrhovni sud ima nekoliko mogućnosti: da potvrdi prvostepenu presudu, pa bi Vasiljković stekao pravo na uslovni otpust, ili da je ukine i vrati na ponovno suđenje, ali i da je preinači, pošto su se žalili i tužilaštvo i odbrana.

Vasiljkovićeva odbrana vjeruje, navodi Štrbac, da će prvostepena presuda biti ili ukinuta ili drastično smanjena, s obzirom na greške koje su napravljene u prvostepenom postupku, kao i na nesrazmjeno dugo trajanje zatvora u odnosu na izrečenu kaznu.

Štrbac navodi da su kod Kapetana Dragana u prvostepenom postupku prekršena pravila ekstradicije, jer izručen je zbog jednog krivičnog djela, a onda su u Hrvatskoj od toga izveli četiri krivična djela, pa ga za njih osudili.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen je u septembru prošle godine pred splitskim Županijskim sudom na kaznu zatvora od 15 godina zbog zlostavljanja zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napada na policijsku stanicu u Glini.

On je u završnoj riječi odbacio krivicu.

Tek u januaru ove godine odbrana je dobila pisanu presudu i stekla uslov da može da se žali na presudu.