Kerry: SAD će održati Obamino obećanje i zbrinuti 10.000 sirijskih izbjeglica

john kerry

Američki državni sekretar John Kerry najavio je da će SAD osigurati dodatnih 439 miliona dolara humanitarne pomoći za ratom ugrožene civile u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da je SAD do sada izdvojio 5,1 milion dolara humanitarne pomoći za Sirijce, Kerry je kazao da će i nova tranša biti usmjerena za humanitarne projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva i dopremanja hrane i drugih potrepština najugroženijim civilima.

“Ponosno mogu saopćiti i to da ćemo ispoštovati obećanje predsjednika Baracka Obame i zbrinuti 10.000 sirijskih izbjeglica u SAD-u u toku ove fiskalne godine“, kazao je Kerry u obraćanju na prijemu povodom Ramazanskog bajrama.

Ističući kako je SAD najveći donator humanitarne pomoći u svijetu, Kerry je kazao kako je potrebno mnogo više izdvajanja kako bi se priteklo u pomoć svim populacijama kojima je pomoć neophodna.

„Moramo učiniti znatno više kako bismo pomogli civilima u Siriji i onima koji su izbjegli, ali moramo učiniti i više kako bismo podržali sirijske susjede Liban, Jordan i Tursku koji su primili veliki broj izbjeglica. Brutalni sukobi u Siriji se moraju zaustaviti, jer su već koštali mnogo ljudskih života i donijeli veliku nesreću“, zaključio je Kerry.