Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japanski premijer

Kishida: Za Japan je neprihvatljiva odluka Rusije da zaustavi pregovore o mirovnom sporazumu

Komentari japanskog premijera uslijedili su nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak reklo da Moskva ne namjerava nastaviti mirovne pregovore s državom koja ima “neprijateljski stav

Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je u utorak da Japan smatra neprihvatljivom odluku Rusije da obustavi pregovore tih zemalja o mirovnom sporazumu nakon Drugoga svjetskog rata, kao odgovor na sankcije koje je Tokio uveo Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

– Postupci Rusije su krajnje nerazumni i potpuno neprihvatljivi. Japan se snažno protivi tome – rekao je Kishida na sjednici odbora.

Komentari japanskog premijera uslijedili su nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak reklo da Moskva ne namjerava nastaviti mirovne pregovore s državom koja ima “neprijateljski stav”.

Ministarstvo je saopćilo da će se Moskva povući iz dijaloga s Japanom o zajedničkim ekonomskim aktivnostima na četiri sporna otoka koji su u Rusiji poznati kao Južni Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritoriji.

Najavljujući taj potez u ponedjeljak, rusko ministarstvo vanjskih poslova također je saopćilo da će Moskva zaustaviti program bezviznog režima koji bivšim stanovnicima Japana dopušta povremeno posjećivanje četiri sporna otočića u blizini Hokkaida.

Japanski premijer Kishida izjavio je da ostaje nepromijenjeno da Japan ima za cilj riješiti teritorijalno pitanje i zaključiti mirovni sporazum s Rusijom, javlja japanska novinska egencija Kyodo.

Rusko ministarstvo saopćilo je da obustava pregovora proizlazi iz jednostranih i neprijateljskih ograničenja Japana u odnosima zbog sukoba u Ukrajini.

Kishida je odbacio rusku tvrdnju, rekavši da je trenutna situacija, uključujući stroge ekonomske sankcije koje su nametnule zapadne zemlje, Japan i druge zemlje, “protekle iz ruske agresije na Ukrajinu”, a Moskva “pokušava prebaciti odgovornost za odnose između Japana i Rusije”.

Rusija i Japan još uvijek nisu službeno okončali neprijateljstva zbog sukoba oko otoka koji se nalaze u blizini najsjevernijeg japanskog otoka Hokkaida.

Sporne otoke zauzele su sovjetske snage nakon predaje Japana savezničkim snagama 1945. Nesporazum koji je rezultirao oko toga ko ima pravo vlasništvo nad otocima pogoršao je odnose između dviju zemalja, pridonoseći njihovom kontinuiranom neuspjehu u potpisivanju mirovnog sporazuma iz Drugog svjetskog rata.