beograd

Kod murala Mladiću naslikana još dva – Draži Mihailoviću i vojvodi Mišiću

ratko-draza

Lik Draže Mihailovića iscrtan je na bočnom zidu iste stambene zgrade na kojoj je već četiri mjeseca mural Ratka Mladića

U centru Beograda pored murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću osvanula su još dva – četničkom komandantu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću i vojvodi iz Prvog svjetskog rata Živojinu Mišiću, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lik Draže Mihailovića iscrtan je na bočnom zidu iste stambene zgrade na kojoj je već četiri mjeseca mural Ratka Mladića. Uz lik Mihailovića ispisani su stihovi četničke pjesme „Sve su straže“.

Preko puta te zgrade koja se nalazi na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića iscrtan je lik vojvode Mišića uz zastavu.

Od kako su nepoznati autori oslikali mural Mladića prije četiri mjeseca, građani su ga više puta polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje.

Inicijativa mladih za ljudska prava pokušala je da ukloni Mladićev mural 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Mladić je kao komandant vojske bosanskih Srba pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrjebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.