Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište sarajevo

Umjetnici iz Rusije dolaze na Dane ruske duhovne kulture u Sarajevo

FNA_152638

Izložba se sastoji od 40 plakata

U organizaciji Ministarstva kulture Rusije i Ambasade Rusije u BiH, 22. novembra u Narodnom pozorištu u Sarajevo bit će održani Dani ruske duhovne kulture u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom danas je na pres-konferenciji direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić istaknuo da je velika čast što će ta pozorišna kuća ugostiti eminentne umjetnike iz Rusije.

– Oni će izvesti zanimljiv program. U isto vrijeme sretan što smo počeli jedan kostruktivan dijalog sa Ambasadom Rusije u BiH o suradnji između Narodnog pozorišta i Rusije. Ovo je samo početak onoga što će se narednih umjetničkih sezona razvijati u segmentima kao što su opera, balet i drama. Radit ćemo ne samo na kulturnoj razmjeni naših sadržaja nego i na institucionalnom povezivanju Narodnog pozorišta sa sličnim teatrima u Rusiji – rekao je Mustafić.

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Keresteđijanc kazao je da će pored umjetničkog djela programa za stručnu javnost biti organiziran okrugli sto “Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog”. To bi trebalo pojačati kulturne veze između Rusije i BiH te uspostaviti nove kontakte među sličnim ustanovama u obje države.

– Također, bit će upriličen koncert tri kulturno-umjetnička kolektiva: Narodni ansambl muzičkih instrumenata UDŽ iz Adigeje, Ansambl ‘Dobranoć’ iz Sankt Peterburga i državni akademski ansambl narodnog plesa ‘Fajzi Gaskarov’ iz Republike Baškortostan – naveo je Keresteđijanac.

Ataše Ambasade za odnose sa javnošću Anastasija Gajdalenok najavila je da će Dani ruske duhovne kulture u BiH početi izložbom Ruskog geografskog društva “Najljepša zemlja”, koju će otvoriti ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, amabasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i direktor Departmana muzeja i vanjskih odnosa Ministarstva kulture Rusije Aleksandar Voronko.

– Izložba se sastoji od 40 plakata koji prikazuju raznovrsnost prirodnih bogatstava širom Rusije. Nastala je kao rezultat konkursa fotografija koji je Rusko geografsko društvo počelo organizirati 2015. godine i predstavlja najbolje dijelove ruskih i inostranih fotografa. Tokom sedam godina, koliko traje konkurs, Rusko geografsko društvo zaprimilo je skoro pola miliona slika, a najbolje od njih bit će predstavljene bh. javnosti od 22. do 30 novembra – poručila je Gajdalenok.