nove informacije

Kod oca jednog od uhapšenih jutros u Hrvatskoj na računu otkriveno 500 miliona kuna!

uhapseni hrvatska
Škugor, Husić i Šurjak / FOTO: Pixsell

Na teret se uhapšenom direktoru iz Ine, šefu Hrvatske advokatske komore i bivšem šefu hrvatske MMA lige stavlja da su u transakcijama s prirodnim plinom na štetu dva trgovačka društva pribavili korist veću od 850 miliona kuna

U hrvatskim medijima pojavljuje se sve više informacija o velikoj akciji USKOK-a i policije koja je jutros rezultirala hapšenjima zbog zloupotrebe i pranja novca na štetu Ine u trgovini plinom.

Među privedenima su, podsjetimo, direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor, njegov otac, vlasnici kompanije OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsjednik Hrvatske advokatske komore) i predsjednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Prema najnovijim informacijama, Ina je oštećena za mnogo više nego što se prvobitno mislilo kada se govorilo o oko 100 miliona kuna štete u jednoj transakciji. Inkriminirana šteta vrti se oko čak milijardu kuna.

Ured za sprečavanje pranja novca, nakon što su USKOK i nadležna tijela završili kriminalističko istraživanje, blokirao je sumnjiva sredstva na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima u ukupnoj vrijednosti preko 800 miliona kuna (oko 200 miliona KM).

Na teret se uhapšenom direktoru iz Ine, šefu Hrvatske advokatske komore i bivšem šefu hrvatske MMA lige stavlja da su u transakcijama s prirodnim plinom na štetu dva trgovačka društva pribavili korist veću od 850 miliona kuna. Za približno taj iznos oštećena je Ina.

Sve je, sumnjaju istražitelji, omogućio uhapšeni direktor sektora prirodnog plina Damir Škugor, a stotine miliona kuna uplaćene su njegovom ocu, inače – penzioneru.

Na računu oca Damira Škugora, uhapšenog uz sina i još trojicu, pronađeno je nešto manje od 500 miliona kuna, neslužbeno doznaje Telegram. Golemi iznos na računu penzionera koji se inače bavi uzgojem maslina, pokrenuo je cijelu akciju koja je kulminirala današnjim hapšenjima.

Vjeruje se da je ovih pola milijarde kuna, koliko je navodno uplaćeno na račun spomenutog penzionera, zapravo veći dio dobiti koji su osumnjičeni šef INA-ine Službe za trgovinu plinom te šef HOK-a Josip Šurjak i poduzetnik Goran Husić ostvarili preprodajom plina za višestruko veću cijenu od one za koji su ga kupili od Ine.