Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Kon: Sahrana patrijarha Irineja je veliki rizik, dužnost mi je da to kažem

kon

Patrijarh Sprske pravoslavne crkve bit će sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, saopštio je Sinod SPC nakon zasjedanja u petak

Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Predrag Kon, rekao je povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da je sahrana u ovom trenutku veliki rizik, i da je njegova dužnost da to kaže, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako apeluje na sve koji imaju potrebu da isprate patrijarha da „koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci i da izbjegavaju svaku mogućnost da dođe do zaražavanja“.

Kon je istakao i da je takav skup epidemiološki neprihvatljiv u ovom trenutku, ali da je to nešto što ne može da se zabrani.

Patrijarh Sprske pravoslavne crkve bit će sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, saopštio je Sinod SPC nakon zasjedanja u petak.

U saopštenju se dodaje da će tijelo patrijarha Irineja biti izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu tokom liturgije u subotu 21. novembra, a da će poslije toga biti preneseno u hram Svetog Save na Vračaru, gdje će, kako je navedeno, „vjernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom“.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, rano ujutru, od posljedica korona virusa.