Globus

brexit

Kraj sapunice: Juncker objavio datum do kojeg će Velika Britanija napustiti EU

05/11/2019

Predsjednik Evropske komisije izjavio je da je Brexit "preduga priča koja se mora privesti kraju"

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako vjeruje da će Velika Britanija do 31. januara 2020. godine napustiti Evropsku uniju (EU), prenosi Anadolu Agency (AA).

Juncker je za BBC izjavio da je Brexit “preduga priča koja se mora privesti kraju”.

Osvrnuvši se na tvrdnje britanskog premijera Borisa Johnsona da će ispregovarati o trgovinskom sporazumu s EU-om prije kraja decembra 2020. godine, Juncker je rekao da neki zastupnici iz Velike Britanije misle da će pregovaranje o sporazumu biti lako te je podsjetio da su razgovori o slobodnoj trgovini s Kanadom “trajali godinama”.

Smatra da predizborno obećanje opozicijske Laburističke stranke da će, ukoliko pobijedi na parlamentarnim izborima 12. decembra ponovo pregovarati o novom sporazumu s EU-om, nerealan pristup.

“Tada više neću biti na ovoj funkciji. Tako da će naredna komisija o tome odlučivati, ali iskreno mislim da to nije realan pristup”, rekao je Juncker.

Velika Britanija je trebala napustiti EU 31. oktobra, ali novim produženjem koje je odobrio blok rok za napuštanje EU-a sada je 31. januar 2020. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.