Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ankete pokazale

Krajnja desnica vodi uoči prijevremenih izbora u Francuskoj

marine le pen
Foto: Screenshot/ YouTube

Simulacija nacionalnog glasanja, međutim, ne dopušta direktnu prognozu ravnoteže snaga u sljedećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini, jer se izbori 30. juna i 7. jula održavaju kao većinsko glasanje u dva kruga u svakom okrugu

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen vodi u utrci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred ljevičarske Narodne fronte i centriste predsjednika Emmanuela Macrona, pokazale su dvije ankete u četvrtak, piše Reuters.

Institut IFOP u anketi za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro rekao je da bi Nacionalno okupljanje (RN) dobilo 34 posto glasova. Narodna fronta dosegla je 29 posto, a Macronov blok Zajedno 22 posto.

Druga anketa Harris Interactivea, provedena za RTL radio, M6 TV i Challenges Magazine, pokazala je rezultat od 33 posto za RN, 26 posto za ljevicu, a 21 posto za Macronov tabor.

Simulacija nacionalnog glasanja, međutim, ne dopušta direktnu prognozu ravnoteže snaga u sljedećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini, jer se izbori 30. juna i 7. jula održavaju kao većinsko glasanje u dva kruga u svakom okrugu.

Anketa Harrisa ipak je sastavila grube projekcije i prognozirala 235 do 280 mjesta za RN i njegove saveznike, što bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ga učinilo daleko najvećim blokom.