"ojačati odnose"

Kurti zatražio od Mitsotakisa da Grčka prizna Kosovo

kurti

Kosovski premijer Albin Kurti na poziv grčkog kolege Kyriakosa Mitsotakisa učestvuje na okruglom stolu sa Vladom Grčke u Atini

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je danas u Atini od grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa da Grčka prizna Kosovo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, premijer Kurti je izjavio da Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja mira i bezbednosti na Balkanu i duge zajedničke budućnosti.

“Kosovo želi da se nadogradi na postojeće istorijske veze između dva naroda i da unapredi odnose sa Grčkom, kao važnim elementom za dugoročnu regionalnu stabilnost”, rekao je Kurti.

Kurti je zatražio da se Grčka pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo.

Zahvalio se na podršci i konstruktivnom odnosu prema Kosovu, što je Grčka posebno pokazala poslednjih meseci, pružanjem podrške u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova i zalaganjem za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovski premijer je informisao grčkog kolegu o dostignućima Vlade Kosova u prvih 100 dana, uključujući dobro upravljanje pandemijom COVID-19.

Na sastanku, premijer Mitsotakis je ponovio posvećenost Grčke promociji i daljem jačanju saradnje između dve zemlje u okviru promocije evropske perspektive Zapadnog Balkana. Tokom sastanka razgovarano je i o povećanju bilateralnih ekonomskih odnosa između Kosova i Grčke.

Kosovski premijer na poziv grčkog premijera Mitsotakisa učestvuje na okruglom stolu sa Vladom Grčke u Atini. Ovom okruglom stolu, 25. po redu, koji organizuju Vlada Grčke i prestižni britanski “The Economist“, prisustvuju premijeri i ministri raznih zemalja, vladini zvaničnici, donosioci odluka, rukovodioci korporacija i akademici.

Na temu “Od socijalnog distanciranja do socijalne solidarnosti“, okrugli sto je prostor za dijalog o pitanjima koja definišu svet, zasnovan na iskustvima država suočenih sa pandemijom COVID-19 i zajedničkim naporima za stabilnije i ravnopravnije društvo.