Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

negiraju tvrdnje infektologinje

HZJZ: Nema podataka da je od covida umrlo osam dvaput cijepljenih osoba

Ivana Pavic (1)

Na pitanje kako to da HZJZ nema podatke o smrtnim slučajevima koje ima KB Dubrava, Šimetin je odgovorila da je u pitanju “dosta metodoloških pitanja koje ne može objašnjavati”

Nakon što je infektologinja KB Dubrava Nikolina Bušić u četvrtak za RTL izjavila da je u toj bolnici umrlo osam pacijenata cijepljenih s dvjema dozama, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je da HZJZ o tome nema službenih podataka.

“Imali smo i smrtnih slučajeva, a radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i višom životnom dobi. Ukupno ih je bilo osam među onima koji su cijepljeni s dvije doze”, rekla je za RTL infektologinja KB Dubrava Nikolina Bušić, a te je podatke u RTL Danas komentirala Pavić Šimetin.

Na pitanje kako to da HZJZ nema podatke o smrtnim slučajevima koje ima KB Dubrava, Šimetin je odgovorila da je u pitanju “dosta metodoloških pitanja koje ne može objašnjavati”.

Po podacima kojima za sada službeno raspolaže HZJZ, nema ni jednog slučaja za koji se može tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a osoba je cijepljen pravilno s dvije doze, istaknula je.

Riječ je o podacima koje je HZJZ zaprimio službenim kanalima od zdravstvenih ustanova. No, HZJZ nema sve podatke ni iz jedne ustanove, pa tako ni iz KB Dubrave, jer ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme, objasnila je Pavić Šimetin.

Istaknula je i da je pitanje što je u navedenim slučajevima iz KB Dubrave osnovni, a što popratni uzrok smrti.

“Možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti koje smo mi zaprimili ne radi o covidu kao osnovnom uzroku smrti nego je nešto drugo osnovni uzrok smrti. Sve su te osobi starije životne dobi, prosjek im je 84 godine, i to su bile osobe s ozbiljnim komorbiditetima”, rekla je Pavić Šimetin.

HZJZ je, kaže, u svom izvješću promatrao koronu kao osnovni, prvi, uzrok smrti, a nisu obuhvaćeni slučajevi u kojima je korona navedena kao drugi, treći ili četvrti uzrok smrti, prenosi Hina.