Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak OEBS-a

Lavrov bi došao u Skoplje ako Bugari dozvole prelet njegovom avionu

Sergej Lavrov
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sergej Lavrov

Već imamo nekoliko zahtjeva za sastanke (u Skoplju), uključujući i zapadnih zvaničnika, u slučaju da dođemo tamo, tvrdi Lavrov

Ruska delegacija će doći u Skoplje ako Bugarska ispuni obećanje da će dopustiti prelet njegovog aviona – izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenijeli su makedonski mediji pozivajući se na agencju TASS.

Navedeno je da je Lavrov obavijestio da je dobio poziv Sjeverne Makedonije na ministarski sastanak Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) od 29. novembra do 1. decembra u Skoplju i da je Bugarska navodno obećala da će otvoriti svoj vazdušni prostor za njegov avion.

“Hajde da sačekamo i vidimo. Već imamo nekoliko zahtjeva za sastanke (u Skoplju), uključujući i zapadnih zvaničnika, u slučaju da dođemo tamo. Naravno, srešćemo se sa svima”, dodao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Predsjedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je u subotu izjavio da je potvrđen dolazak državnog sekretara SAD Entonija Blinkena na neformalnu večeru uoči sastanka ministara OEBS-a, a da to “još ne može da kaže” za Lavrova.

“Blinken je potvrđen, to mogu sada da kažem. U zavisnosti od njihovih agendi svako dolazi u različitom terminu u ta tri dana. Na neformalnoj večeri očekujem državnog sekretara Blinkena. U kojem dijelu od tri dana će biti ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, ne mogu da kažem u ovom momentu”, rekao je Osmani.

Na ministarskom savjetu OEBS-a u Skoplju 29. novembra – 1. decembra učestvovaće 76 delegacija iz zemalja članica i partnera te organizacije, a u delegacijama se očekuje ukupno oko 1.000 gostiju.