Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavio tužbu

Le Pen osuđen na novčanu kaznu zbog vrijeđanja homoseksualaca

Žan-Mari Le Pen

Le Pen (90), poslanik u Evropskom parlamentu, poznat je po provokativnim izjavama i sudskim procesima

Žan-Mari Le Pen, osnivač francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, kasnije preimenovane u Nacionalno okupljanje, osuđen je danas na novčanu kaznu od nekoliko hiljada eura zbog dva slučaja vrijeđanja homoseksualaca.

Le Pen (90), poslanik u Evropskom parlamentu, poznat je po provokativnim izjavama i sudskim procesima zbog vrijeđanja ovaj put je osuđen zbog vrijeđanja homoseksualaca i podsticanja na mržnju, ocijenio je sud.

Osuđen je da plati kaznu od 2.400 eura društvu koje se bori protiv homofobije, jer je u decembru 2016. u intervjuu Figaru rekao da su homoseksualci kao “so u supi, ako nema dovoljno soli onda je supa bljutava, a ako je ima previše onda je nejestiva”.

U okviru te kazne je još jedna homofična izjava na njegovom blogu u kojem kritikuje pedofiliju, ali dodaje da je vrhunac “veličanje homoseksualnosti što može da ugrozi sve profesije koje se bave mladima”.

Le Pen će također morati da plati novčanu kaznu po drugoj optužbi također zbog vrijeđanja homoseksualaca. On je 2017. godine komentarisao sahranu policajca ubijenog u napadu u Parizu, na kojoj se obratio i partner pokojnog pripadnika snaga bezbjednosti.

“Mislim da ta neobična porodična situacija ne treba da bude uočljiva na takvim ceremonijama, bolje je biti diskretniji”, naveo je Le Pen na svom blogu komentarišući homoseksualnost ubijenog policajca.

Ekstremni desničar će morati da plati više od 5.000 eura partneru policajca kao i 2.000 eura sudskih troškova. Le Penov advokat je najavio tužbu na obje presude.