Globus

velika tragedija

Liban proglasio trodnevnu žalost nakon pogibije stotinu osoba u eksploziji

05/08/2020

Predsjednik Aoun također je najavio da će vlada osloboditi hitno 100 milijardi lira, odnosno 66 miliona dolara, za sanaciju posljedica eksplozije

Liban je proglasio trodnevnu žalost nakon ogromne eksplozije koja je pogodila glavni grad Bejrut u utorak navečer uslijed čega je najmanje stotinu osoba izgubilo život, dok je više od četiri hiljade ranjeno.

Čitav grad potresen je eksplozijom, koja se prvobitno manifestovala kao požar u luci nakon čega je došlo do eksplozije, podsjeća BBC.

Predsjednik Michel Aoun rekao je da je uzrok eksplozije 2.750 tona amonijum-nitrata koji se nalaze u skladištu već šest godina, ali nisu ispoštovane mjere sigurnosti čuvanja ove visoko eksplozivne supstance.

Zakazao je hitnu sjednicu vlade u srijedu, dodavši da bi se trebalo proglasiti dvosedmično vanredno stanje.

Predsjednik Aoun također je najavio da će vlada osloboditi hitno 100 milijardi lira, odnosno 66 miliona dolara, za sanaciju posljedica eksplozije.

– Ono čemu svjedočimo je ogromna katastrofa. Posvuda ima ranjenih i poginulih – izjavio je lokalnim medijima čelnik libanskog Crvenog krsta George Kettani.

– Više od stotinu osoba je izgubilo život. Naši timovi i dalje provode akcije potrage i spašavanja u okolnim područjima – navodi libanski Crveni krst u saopćenju izdatom u srijedu ujutro.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.