"moderno robovlasništvo"

Loše postupanje prema vijetnamskim radnicima u Srbiji “krivično djelo”, tvrdi advokat

Zrenjanin_Vijetnamski-radnici-linglong-foto-Nenad-Mihajlovic_-1-a (1)
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Loše postupanje prema vijetnamskim radnicima u Srbiji “krivično djelo”, tvrdi advokat

Postupanje prema vijetnamskim radnicima dovedenim u Srbiju radi izgradnje fabrike za jednu kinesku kompaniju je sramotno i ima sve elemente iskorištavanja i trgovine ljudima, tvrdi ekspert.

Bivši povjerenik za informacije Srbije, advokat Rodoljub Šabić izjavio je u srijedu da su istinite tvrdnje da su vijetnamski radnici angažirani radi izgradnje fabrike za kineskog proizvođača automobilskih guma Shandong Linglong Tire u Zrenjaninu, te je ukazao na krivično djelo trgovine ljudima.

Prema zakonu Srbije, zatvorska kazna za to djelo je do 12 godina.

“Ko zloupotrebom povjerenja, [ili] zadržavanjem ličnih isprava … sakriva ili drži neko lice u cilju iskorištavanja njegovog rada” vrši krivično djelo trgovine ljudima (Krivični zakon, Član 388) za koje je zaprijećena kazna zatvora do 12 godina,” napisao je na Twitteru.

Šabić, predsjednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, koji je osnovao Beogradski centar za bezbjednosnu politiku, kazao je ranije za medije da je stav države spram ovog pitanja “sramotan”.

U ovom slučaju, postojala su jasna “višestruka nezakonita i ekstremno nehumana postupanja prema radnicima“ na gradilištu Linglong fabrike u Zrenjaninu, kazao je on.

“Činjenice takođe pružaju više nego dovoljno osnova za intervenciju javnog tužioca, koja je, uprkos tome, takođe izostala,” navodi Šabić.

On dodaje da država ima obavezu da osigura primjenu domaćih zakona na cijeloj teritoriji Srbije i ne bi trebala imati “servilan odnos” prema bilo kom stranom investitoru.

Dvije NVO koje su u javnost izašle sa ovom pričom, A11 i NVO za borbu protiv trgovine ljudima ASTRA iz Srbije, podnijele su u srijedu zahtjeve za hitnu reakciju državnih institucija u slučaju moguće trgovine ljudima u svrhu iskorištavanja radne snage.

Prethodno su podnijele detaljan izvještaj u kome tvrde da oko 500 radnika iz Vijetnama žive i rade u uvjetima koji bi mogli ugroziti njihovo zdravlje, pa čak i živote.

Radnike je zvanično angažirala China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd, koja je registrirana u Beogradu. Tu je kompaniju angažirao Shandong Ling Long Tire za gradilište fabrike u Zrenjaninu.

Iz Ling Longa su za BIRN potvrdili da su radnici unajmljeni preko kompanije China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd, te su poslali zvaničnu izjavu te kompanije u kojoj se negira bilo kakvo kršenje zakona, te se tvrdi da su pasoši uzeti od radnika samo kako bi se pribavile privremene boravišne i radne dozvole, te pripremila dokumentacija za njihovu vakcinaciju.

“Pasoši se moraju vratiti radnicima čim se prikupe sve neophodne dozvole. U bilo kom trenutku, u slučaju potrebe, svako može doći po svoj pasoš. Nema govora o konfiskovanju bilo čijeg pasoša,” navode iz ove kompanije.

Iz kompanije dalje negiraju da vijetnamski radnici žive u lošim uvjetima, te tvrde da se njihove plate plaćaju na vrijeme mjesečno u skladu sa brojem sati rada.

Naglašavaju da je radnike angažirala agencija za zapošljavanje iz Vijetnama naziva Song Hy Gia Lai Company Ltd.

Prema tvrdnjama NVO-a koji su prijavili navodna kršenja, oko 500 radnika iz Vijetnama unajmljeno je radi izgradnje fabrike automobilskih guma. Međutim, finansijski izvještaj za 2020. godinu kompanije Ling Long navodi da imaju samo 140 radnika, što nameće pitanje na osnovu čega su svi ovi radnici angažirani.

U izvještaju ove dvije NVO tvrdi se da vijetnamski radnici spavaju u natrpanim spavaonicama, imaju samo dva toaleta, a nedostaje im i čiste i tople vode.

Dalje se tvrdi da im takođe nedostaje hrane, što navodi neke od njih da u blizini gradilišta love manje životinje za hranu. Radno vrijeme im je često duže od zakonom dozvoljenog, plate često kasne, a i kada ih dobiju, isplaćuju se u gotovini.

U izvještaju se navodi da njihov poslodavac ne obezbjeđuje opremu za ličnu zaštitu, a dio troškova njihove radne opreme se odbija od plata.

Vlada Srbije je intenzivno promovirala projekat izgradnje fabrike, uprkos kritičarima koji ga optužuju za nezakonitost, eksploataciju radne snage i potencijalno ugrožavanje okoliša, s obzirom da je industrija proizvodnje automobilskih guma poznata po uzrokovanju zagađenja.

Kineski vlasnici su besplatno dobili 95 hektara zemlje čija se vrijednost procjenjuje na 7,6 miliona eura.

Takođe će dobiti 75 miliona eura subvencije iz budžeta za zapošljavanje najmanje 1.200 radnika do kraja 2024. godine, a prema odluci Komisije za kontrolu državne pomoći.

U istraživanju BIRN-a iz januara 2021. godine pod nazivom ‘Kao zatvorenici’: Kineski radnici u Srbiji se žale na eksploataciju’ navode se dokazi da kineski radnici u Zijin Mining Group Co. u gradu Boru na istoku Srbije rade u lošim uvjetima.

Ti su dokazi pokrenuli pitanja o uvjetima za kineske radnike u Srbiji i spremnosti vlasti Srbije da interveniraju i riskiraju da naruše sve važnije diplomatske i investicijske odnose sa Kinom.