ozren perduv

Banjalučki aktivista dvije godine bez odgovora tužilaca ko je naredio njegovo hapšenje

Pravda-za-davida-hapsenje-ozren-perduv-foto-gerila

Perduv tvrdi da je slobode lišen protivpravno jer nije ni bio u gradu kada su počeli neredi na Trgu Krajine nakon okupljanja i šetnje građana koji su protestovali zbog nerješavanja ubistva Davida Dragičevića

Aktivisti u Banjaluci koji su protestovali nakon smrti Davida Dragičevića tvrde da lokalni tužioci ne insistiraju na tome da od policije dobiju konkretne podatke o tome ko je naredio njihova hapšenja, dok istraga ulazi u svoju drugu godinu, piše Detektor.

Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida” još uvijek ne zna ko je naredio njegovo hapšenje posljednjeg dana 2018. uprkos tome što lokalni tužioci to pokušavaju saznati skoro dvije godine. On je krivičnu prijavu protiv policajaca Policijske uprave (PU) Banjaluka podnio u januaru 2020. godine jer smatra da je protivpravno lišen slobode.

Aktivisti grupe “Pravda za Davida” tvrde da Tužilaštvo u Banjaluci ne insistira na tome da od policije dobije konkretne podatke ko je naredio hapšenja. U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka kažu da oni, u interesu istrage, ne mogu odgovoriti na pitanja Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dok iz policije tvrde da naredbe od njih nikada nisu ni tražene.

Perduv tvrdi da je slobode lišen protivpravno jer nije ni bio u gradu kada su počeli neredi na Trgu Krajine nakon okupljanja i šetnje građana koji su protestovali zbog nerješavanja ubistva Davida Dragičevića. Perduv za BIRN BiH tvrdi da su mu u Okružnom tužilaštvu Banjaluka rekli da ne mogu da dođu do informacije ko je izdao naredbu za njegovo privođenje.

“Ostao sam zaprepašten izjavom tužiteljke koja mi je saopštila da ona i dalje ne može saznati ko je naredio da se ljudi liše slobode 30. decembra 2018. godine. Vjerovali ili ne, uskoro se navršavaju dvije godine od kako smo podnijeli tu krivičnu prijavu”, kaže Perduv i objašnjava da je uhapšen posljednjeg dana 2018. godine u 01:30 ujutro.

“Tužiteljica ni dalje ne može saznati ko je izdao naređenje da me liše slobode na kućnom pragu”, kaže on.

Perduv tvrdi da mu je u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci rečeno da su od policije tražili informaciju ko je naredio hapšenja građana 31. decembra 2018. godine, ali da nisu dobili odgovor.

“Razočaran sam činjenicom da o svemu tome ja, kao oštećeni, treba da pišem i pričam, umjesto da tužilac jasno i glasno izađe u javnost i kaže s kakvim se problemima suočava i da zatraži zaštitu i reakciju VSTV-a BiH [Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH]”, kaže Perduv.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci nisu odgovorili na konkretna pitanja o traženju naredbi od policije i tvrdnjama aktivista da policija ne dostavlja podatke tužiocima. Sve pravdaju zaštitom istrage.

Predmet po prijavi Perduva protiv više policijskih službenika Policijske uprave Banjaluka zbog krivičnog djela “protivpravno lišenje slobode” nalazi se u radu i u fazi je istrage, kažu za BIRN BiH iz Tužilaštva.

“Koje radnje je postupajući tužilac preduzeo, odnosno preduzima u pomenutom predmetu, u interesu istrage koja je u toku ne možemo saopštiti”, navodi se u odgovoru.

O hapšenju građana posljednjeg dana decembra 2018. godine ne žele da konkretno pričaju ni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Načelnik te uprave Miloš Brkić rekao je, nakon pitanja novinara BIRN BiH, da je jedina adresa, što se tog slučaja tiče, Tužilaštvo.

Sve informacije koje su tražene od tužilaca, i dostavljene su, tvrdi on.

“Ne mogu da se sjetim da je takva informacija tražena od nas od strane Tužilaštva”, kaže prvi čovjek banjalučke policije.

Jovana Kisin, advokatica Perduva, smatra nedopustivim da istraga traje dvije ili više godina, da su to nerazumni rokovi jer je zakon propisao okvirni rok od šest mjeseci, ali da je prekoračenje tog roka već postalo praksa.

“Suština je da oštećeni u ovom slučaju nema nikakav mehanizam zaštite svojih prava, nije mu data mogućnost da on preko opunomoćenika sam pravno goni one za koje smatra da su mu uskratili prava. Oštećeni nema nikakva prava u istrazi, ne mora biti obavještavan o bilo čemu, ne može da utiče na istragu. Može samo da piše pritužbu na rad tužioca i da se žali glavnom tužiocu ili da se eventualno žali Ustavnom sudu BiH zbog nemogućnosti pristupa sudu”, objašnjava Kisin.

Perduv kaže da je njegovo hapšenje urađeno po naredbi šefa smjene. U službenoj zabilješci koja je 31. decembra 2018. godine sačinjena u Policijskoj stanici Lazarevo – Banjaluka, u koju je BIRN BiH imao uvid, piše da su policajci te policijske stanice upućeni da liše slobode Perduva po naređenju šefa smjene.

U centru Banjaluke je 30. decembra 2018. godine održan veliki protestni skup na kojem su građani tražili da budu otkrivene ubice Davida Dragičevića. Nakon protestne šetnje koja je uslijedila nakon skupa, policija je počela sa hapšenjem građana na ulicama i na adresama gdje stanuju.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

Pred Okružnim sudom u Banjaluci u toku je suđenje dvojici inspektora banjalučke Policijske uprave koji su optuženi za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci ranije ove godine je donijelo naredbu o obustavi istrage po odvojenoj prijavi protiv banjalučkih policajaca po krivičnoj prijavi za zlostavljanje, nehumano ponašanje te fizičko i psihičko maltretiranje građana uhapšenih na Trgu Krajine u decembru 2018. godine, za vrijeme protesta grupe “Pravda za Davida”.