Globus

bjelorusija

Lukašenko poslao MiG na avion Ryanaira: Prisilio ga da sleti pa uhapsio aktivistu

23/05/2021

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. nasilno je ugušio masovne ulične proteste 2020. Od avgusta je privedeno oko 35.000 ljudi, podaci su grupa za zaštitu ljudskih prava. Desetine su dobili zatvorske kazne, a vlasti kažu da je dosad otvoreno više od 1000 kaznenih slučajeva

Bjeloruske vlasti naredile su Ryanairovom avionu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhapsile jednog od glavnih opozicionih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, objavili su dužnosnici i aktivisti za ljudska prava.

Policija je privela Romana Protaševiča, čije je ime na spisku traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih protesta koji su izbili poslije Lukašenkove izborne pobjede.

Avion na liniji Atena-Vilnius bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litvanije kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer.

Prepraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, stoji na stranici aplikacije za praćenje aviona i državne novinske agencije BelTA-e. Eksploziv kasnije nije nađen.

Državna novinska agencija BeITA prenosi da je predsjednik Aleksander Lukašenko lično naredio ratnom avionu MiG-29 da preprati Ryanairov Boeing. Ryanair zasad nema komentara.

Reagirajući na tu vijest, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda zatražio je od Bjelorusije da pusti Protaševiča. U predsjednikovu priopćenju upućenom e-mailom stoji da je komercijalni let Ryanaira “prizemljen silom”.

“Pozivam saveznike iz NATO-a i EU-a da odmah reagiraju na prijetnju koju za međunarodne civilne letove predstavlja bjeloruski režim. Međunarodna zajednica mora odmah poduzeti korake da se takvo što ne ponovi”, stoji u Nausedinu priopćenju.

Dodao je da taj problem kani u ponedjeljak iznijeti na samitu EU-a.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. nasilno je ugušio masovne ulične proteste 2020. Od avgusta je privedeno oko 35.000 ljudi, podaci su grupa za zaštitu ljudskih prava. Desetine su dobili zatvorske kazne, a vlasti kažu da je dosad otvoreno više od 1000 kaznenih slučajeva.

Protaševič je jedan od osnivača opozicionih vijesti NEXTA-e, kanala koji je postao jedan od glavnih izvora vijesti o demonstracijama u Bjelorusiji. Neprijateljski je nastrojen prema Lukašenku i pomaže u koordinaciji protesta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.