Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjeloruski diktator

Lukašenku stiglo nuklearno oružje: Jače je od atomske bombe bačene na Hirošimu

Foto: Screenshot/Twitter

Lukašenko je jučer rekao da neće oklijevati upotrijebiti oružje ako se njegova zemlja suoči s agresijom

Bjelorusija je počela dobivati taktičko nuklearno oružje od Rusije, rekao je njezin predsjednik na ruskoj državnoj televiziji. Aleksandar Lukašenko rekao je za Rusija-1 da su neka od njih “tri puta” jača od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Lukašenko je jučer rekao da neće oklijevati upotrijebiti oružje ako se njegova zemlja suoči s agresijom.

Lukašenkove prijetnje

“Ne daj Bože da danas moram donijeti odluku o upotrebi tog oružja, ali ne bi bilo oklijevanja ako se suočimo s agresijom”, rekao je Lukašenko.

Vladimir Putin najavio je da će prebaciti oružje u skladišta preko ruske granice, ali je naglasio da će zadržati punu kontrolu nad njegovom upotrebom. Taktičko nuklearno oružje obično se razlikuje od nuklearnih bojevih glava ugrađenih u interkontinentalne balističke projektile. Namijenjeno je uništavanju neprijateljskih trupa i oružja na bojnom polju, a ne uništavanju cijelih gradova.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin prije par dana je najavio plan da od početka jula u Bjelorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje. Putin je rekao da će pripreme za ključna postrojenja biti završene 7. i 8. jula i da će tada započeti premještanje.

Reakcija Zapada

Zapadni vojni saveznici su oštro kritizirali taj plan. Lukašenko je koncem maja rekao da je najavljeni transfer naoružanja u njegovu zemlju već započeo.

Bjelorusija će, ako se izvrši plan Moskve, prvi put od 1990-ih imati nuklearno oružje nakon što ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Rasporedit će se projektili Iskander, koji se mogu opremiti nuklearnim bojnim glavama.

Nekoliko bjeloruskih borbenih aviona je također prilagođeno za korištenje novog naoružanja, prema izvješću TASS-a.