Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon dvije godine

Malezija od 1. aprila ponovo otvara granice

Malezija aerodrom (1)

Malezija je zatvorila granice u martu 2020. Otada je 99 posto odraslih Malezijaca primilo dvije doze vakcine, i 94 posto je primilo treću dozu

Malezija će ponovo otvoriti svoje granice 1. aprila nakon dvije godine i ukinut će preostale Covid restrikcije poslovnim aktivnostima dok se kreće ka obnovi normalnog života, objavio je premijer Ismail Sabri Yaakob u utorak.

Ismail je izjavio da je odluka rezultat visoke malezijske stope vakcinacije, manjeg korištenja bolničkih kreveta od Covid pacijenata i manjeg postotka težih oboljevanja.

– To nam omogućuje povratak skoro normalnom životu u skoro dvije godine rata protiv Covida. Što je najbitnije, Malezija je sada otvorena destinacija – kazao je on u obraćanju putem nacionalnog emitera programa.

Malezija je zatvorila granice u martu 2020. Otada je 99 posto odraslih Malezijaca primilo dvije doze vakcine, i 94 posto je primilo treću dozu. Vakcinacija među tinejdžerima također je dostigla visoke nivoe i vlada je odnedavno počela s vakcinacijom djece između 5 i 11. godina.

Brojke novozaraženih naglo su porasle na više od 25.000 u posljednjim sedmicama zahvaljujući širenju omikron varijante koronavirusa, ali je manje od jedan posto pacijenata teško oboljelo.

Ismail je kazao da je nošenje maski još obavezno u javnim mjestima i da stranci moraju downloadovati i koristiti vladinu aplikaciju na mobitelima.

Od 1, aprila, potpuno vakcinisani strani turisti neće morati da idu u obavezni karantin ali će morati da se testiraju dva dana prije putovanja i u roku od 24 sata po dolasku u zemlju.

Sve preostale restrikcije na radno vrijeme i popunjenost poslovnih prostora, mjesta molitve i dešavanja u kojima učestvuju velike grupe ljudi također će biti ukinute, dodao je Ismail.

Australija, Singapur i Tajland također su nedavno ublažile ograničenja pri ulasku u zemlju, prenosi AP.