Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malezijske vlasti zabranile bivšem premijeru i njegovoj supruzi da napuste zemlju

najib-razak

Odjel za imigracije u Maleziji saopćio je jutros da je bivšem premijeru te zemlje Najibu Razaku i njegovoj supruzi Rosmah Mansor zabranjen izlazak iz zemlje. Zabrana je izdata nakon što je bračni par najavio da odlazi na kraći odmor u Indoneziju, prenosi Anadolu Agency.

Navodno su Razak i njegova supruga trebali da otputuju u Jakartu. Ovo je pokrenulo niz spekulacija o tome kako bivši premijer i supruga bježe iz zemlje zbog straha da će biti suočeni da optužbama za milionsku korpuciju u vezi sa poslovanjem državnog fonda.

Koalicija Najiba Razaka je na izborima ove sedmice pretrpjela poraz, čime je okončana njena 60-godišnja vladavina.

U izjavi na društvnim mrežama, Najib je rekao kako će zagovarati “postepen transfer vlasti”, te ze izvinio za sve greške i propuste i ustvrdio kako namjerava nastaviti da služi narodu.

“Nadam se da će se zemlja nakon ovog perioda ujediniti”, rekao je Najib.

Ured za imigracije, mada je prethodno saopćio kako pomenuti bračni par nije na crnoj listi, sad je objavio saopćenje u kojem je navedeno kako su Najib i Rosmah “upravo uvršteni na crnu listu onih koji ne mogu napuštati zemlju”.

Najib je poručio da će ispoštovati tu odluku i ostati sa članovima svoje porodice u zemlji.

Nacionalni front je koalicija u kojoj glavnu ulogu ima Malajska stranka, a vladala je Malezijom od proglašenja nezavisnosti od Velike Britanije, dok je posljednjim izborima osvojio 79 od 222 mjesta u parlamentu, izgubivši tako od alijanse koju predvodi stranka Mahatira Mohamada.

Mahatir je bio premijer 22 godine, do odlaska u penziju 2003.