Globus

poljski analitičar

“Mariupolj postaje Putinova Srebrenica”

13/03/2022

Scene iz ovog ukrajinskog grada koji ruski agresor brutalno terorizira danonoćno obišle su svijet

Adam Eberhardt, politički analitičar iz Poljske, napisao je na Twitteru kako Mariupolj postaje “Putinova Srebrenica”.

Scene iz ovog ukrajinskog grada koji ruski agresor brutalno terorizira danonoćno obišle su svijet, a posebno je potresan bio snimak napada na porodilište u kojem su zabilježene scene trudnica kako izgubljeno tumaraju po ruševinama.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u subotu da je Mariupolj opkoljen ruskim snagama koje su izvele invaziju na njegovu zemlju, no taj lučki grad, koji je prije rata imao oko 400.000 stanovnika, još je pod ukrajinskim nadzorom.

U petak je gradsko vijeće Mariupolja objavilo da su najmanje 1582 civila ubijena u gradu u ruskom granatiranju i dvanaestodnevnoj blokadi.

Stanovništvo je danima pod artiljerijskom paljbom, bez struje, pitke vode, hrane i lijekova. Više su puta propali pokušaji za postizanje dogovora o lokaliziranom prekidu vatre i omogućavanju slobodnog prolaza za civile.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij okrivio je rusko granatiranje za neuspješne pokušaje evakuacije iz Mariupolja.

Kazao je da pokušaji da se u grad pošalju hrana, voda i lijekovi nisu uspjeli kada su ruski tenkovi napali humanitarni koridor, ali i poručio da će konvoje pokušavati slati svaki dan.

Srebrenički genocid jedan je od najokrutnijih i najzvjerskijih zločina još od Drugog svjetskog rata i Holokausta.

U Srebrenici su vojnici VRS-a ubili 8372 bošnjačka muškarca i dječaka u samo nekoliko dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.