Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mediji: Čuvar saudijskog princa bio u konzulatu kada je nestao novinar

forenzicari tur333
Foto: AFP

Turski mediji objavili su ono za što tvrde da su snimke s nadzornih kamera snimljene na dan kada je navodno ubijen novinar Jamal Khashoggi. Na njima je prikazan jedan dužnosnik Saudijske Arabije, navodno jedan od 15 sumnjivih dužnosnika i operativaca te države koji su bili u konzulatu u vrijeme nestanka novinara Khashoggija.

Snimke sigurnosnih kamera objavio je provladin list Sabah, koji tvrdi da je snimke dobio od turskih obavještajnih izvora, a prenosi ih CNN.

Izdvojili su četiri kadra na kojima je navodno prikazan Maher Abdulaziz Mutreb, saudijski obavještajac i bivši diplomat. Snimke su nastale 2. oktobra u Istanbulu te ga tako smještaju u Istanbul i konzulat na dan nestanka novinara. Podsjetimo, Khashoggi je konzulat Saudijske Arabije posjetio 2. oktobra kako bi preuzeo potrebne dokumente za sklapanje braka sa svojom zaručnicom iz Turske. Iz konzulata nikada nije izašao. Kako prenosi CNN, snimke koje je objavio Sabah prikazuju četiri situacije na kojima je navodno operativac Saudijske Arabije, Mutreb.

Najprije prikazuju operativca Mutreba kako dolazi u konzulat Saudijske Arabije u 9:55 po lokalnom vremenu, istog dana kada je Khashoggi nestao. Mutreb ulazi u konzulat, dok se čini kako ostali muškarci koji su pristigli iz Saudijske Arabije, a koje se povezuje s navodnim ubistvom novinara Khashoggija, u konzulat ulaze nakon njega.

Potom je prikazan Mutreb ispred kuće generalnog konzula oko 16:53 istog dana.

Na trećoj snimci se vidi Mutreb u hotelu Movenpick, koji je u blizini konzulata. Snimljen je na odjavi iz hotela. On je bio jedan od nekoliko Saudijaca koji su rezervirali ostanak u hotelu do 5. oktobra ali su se odjavili ranije, 2, oktobra, javlja CNN koji dodaje kako na toj snimci, odnosno screenshotu sa snimke, nije prikazano vrijeme.

Na četvrtoj snimci je prikazan Mutreb koji dolazi na terminal aerodroma Ataturk u 17:58, nedugo prije nego što je poletio privatni avion. Turske vlasti tvrde da je Mutreb iz Turske izašao upravo tim privatnim avionom. Radi se o letu za Rijad preko Kaira.

Obavještajac koji je lični zaštitar princa

CNN javlja kako se vrijeme na snimkama slaže s onim što su oni ranije objavili o kretanju Mutreba 2. oktobra, a podsjećaju i kako se to njihovo izvještavanje temelji na informacijama turskih izvora. Dodaju i kako osoba na snimkama za koju turski mediji javljaju da je Mutreb jako liči drugim fotografijama Mutreba do kojih su došli.

Maher Abdulaziz Mutreb je, kako CNN javlja, u uskom krugu ljudi oko princa prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana.

On je bio dio elitne brigade za zaštitu unutar Kraljevske straže te je na toj poziciji služio kao lični zaštitar princa”, rekao je izvor iz Saudijske Arabije za CNN. Osim toga, CNN je pretražio fotografije ovogodišnjeg posjeta Mohammada bin Salmana SAD-u te su u njegovoj pratnji uočili Mutreba.

Prema popisu stranih diplomata koje posjeduje britanska vlada, može se vidjeti da je Mutreb bio prvi sekretar saudijske ambasade u Londonu, a taj podatak je CNN-u potvrdio i izvor iz Londona koji je poznavao Mutreba i koji je rekao i da je bio dio saudijske obavještajne službe.

Šef forenzičara hvalio se mobilnom klinikom za seciranje tijela

Turski dužnosnici su CNN-u dali na uvid i skenirane pasoše drugih muškaraca koje sumnjiče da su bili dijelom 15-članog tima Saudijaca. Kako je jučer objavljeno, oni su u Tursku stigli u dva leta te su bili u ambasadi kada je nestao novinar Khashoggi. Prema snimkama koje su objavili turski mediji, barem dio njih sudjelovao je u navodnom mučenju i ubistvu novinara.

Sada pak CNN javlja kako su pasoši skenirani na dan nestanka novinara Khashoggija. Jedna od njih pripada Salahu Muhammadu al-Tubaiqiju, koji je šef forenzičke medicine u saudijskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

Podsjećaju potom i na njegov intervju iz 2014. godine kada je za saudijske novine u Londonu Asharq al-Awsat hvalio mobilnu kliniku koja je dizajnirana za obavljanje obdukcija u rekordnih sedam minuta te kako je to prva takve vrste na svijetu. On je radio kao forenzički konzultant i supervizor klinike 2014. kada je o njoj govorio, a listu se pohvalio i kako je razvoj te mobilne klinike bila njegova ideja, a sve s ciljem da se patolozima omoguće forenzički pregledi i seciranje tijela na mjestima zločina i saobraćajnih nesreća.

Tubaiqi je studirao u Australiji, što je potvrdila glasnogovornica Viktorijanskog instituta za forenzičku medicinu na kojemu je studirao. Školovao se za forenzičkog patologa, a studij mu je platila vlada Saudijske Arabije, rekla je glasnogovornica. Poručila je i kako je bio fokusiran na metode identifikacije tijela u masi.

Za vrijeme studija u Australiji mogao je promatrati obdukcije, promatrati procedure u mrtvačnici te učiti od radiologa, ali mu nije bilo dopušteno provoditi obdukcije.

Čekaju se rezultati pretrage konzulove kuće

Turski mediji su, čini se, identificirali još jednog Saudijca, čiji sken putovnice se pojavio. Radi se o Muhammadu Saadu al-Zahrainiju, koji se pojavljivao na saudijskoj televiziji s princem Bin Salmanom. No turski mediji ni vlasti još uvijek nisu objavili rezultate pretrage kuće saudijskog generalnog konzula koja je provedena jučer.

Podsjetimo, turski mediji tvrde da je Khashoggi mučen, raskomadan i ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu te kako je u tome učestvovala grupa od 15 muškaraca koji su obavještajci i vladini dužnosnici. Saudijska Arabija negira bilo kakvu upletenost u taj slučaj.