Njemačka kancelarka

Merkel: AstraZenecina vakcina je sigurna, ali ja se njom ne bih cijepila

Problem s odbijanjem cjepiva AstraZenece posebno je izražen u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se neće cijepiti vakcinom AstraZenece. Naime, iako je rigorozna Europska agencija za lijekove EMA odobrila cijepljenje AstraZenecom za sve starije od 18 godina, njemački naučnici ne preporučuju to cjepivo starijima od 65 godina.

“Postoji problem s prihvaćanjem cjepiva AstraZenece. Radi se o pouzdanom cjepivu, sigurnom i učinkovitom. Odobrila ga je EMA, a u Njemačkoj se preporučuje mlađima od 65 godina. Svi relevantni autoriteti nam govore da se radi o cjepivu kojem možemo vjerovati. U trenutku kad vakcina nema dovoljno, ne možemo birati čime ćemo se cijepiti”, rekla je Merkel u intervjuu.

Kako piše Guardian, čak četiri petine AstraZenecinog cjepiva koje su isporučene europskim zemljama još uvijek nisu iskorištene. Problem s odbijanjem cjepiva AstraZenece posebno je izražen u Njemačkoj.

Podaci europskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECD) kažu da su od 6.134.707 doza koje su distribuirane u 27 zemalja članica EU njih čak 4.849.752 još uvijek neiskorištene.

Samo u Njemačkoj više od milion doza AstraZenecinog cjepiva je još uvijek u skladištima, prvenstveno zato što se ljudi ne žele cijepiti tom vakcinom. Njemačka je iskoristila tek 15% doza AstraZenece.

Vlasti u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Italiji preporučuju cijepljenje AstraZenecom samo za mlađe od 65 godina. Upravo to je, čini se, ključan faktor koji utječe na sporu primjenu tog cjepiva u zemljama EU.