korona virus

Merkel i čelnici 16 njemačkih država dogovorit će nove mjere sredinom sedmice

angela merkel – tv

Vladini izvori citirali su Merkelovu da je situacija u Njemačkoj “vrlo, vrlo ozbiljna” i da bi bez dodatnih mjera suzbijanja broj novih svakodnevnih slučajeva mogao doseći 30.000 sljedeće sedmice

Kancelarka Angela Merkel i čelnici 16 njemačkih država odlučit će kasnije ove sedmice o dodatnim restriktivnim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa, rekao je u ponedjeljak njen glasnogovornik.

Konferencija kojom će u srijedu predsjedavati Merkel uslijedit će nakon što su se novi slučajevi gotovo udvostručili u roku od sedmicu dana, a dva okruga u južnoj pokrajini Bavarska uveli su dvosedmičnu blokadu.

Merkel je spremna izbjeći drugu nacionalnu blokadu koja prijeti krhkim oporavkom najveće evropske ekonomije, koja je u ponedjeljak prijavila 8.685 novih slučajeva. Broj preminulih popeo se za 24 na 10.056, a stopa zaraze iznosila je 74,9 na 100.000 ljudi u proteklih sedam dana.

Vladini izvori citirali su Merkelovu da je situacija u Njemačkoj “vrlo, vrlo ozbiljna” i da bi bez dodatnih mjera suzbijanja broj novih svakodnevnih slučajeva mogao doseći 30.000 sljedeće sedmice.

Situacija s COVID-19 u Njemačkoj i dalje je manje ozbiljna nego u drugim velikim evropskim zemljama poput Britanije, Francuske i Španije. Francuska, koja je uvela noćni policijski sat za veće gradove, u nedjelju je prijavila rekordnih 52.010 novih potvrđenih infekcija koronavirusom u roku od 24 sata.