Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka kancelarka

Merkel: Nismo obustavili javni život dovoljno rano

merkel

U Njemačkoj je sinoć produženo zaključavanje, najmanje do 7. marta, ali će škole i frizerski saloni moći da budu otvoreni ranije, uz pridržavanje epidemioloških mjera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Njemačka nije dovoljno brzo reagovala prošle jeseni kako bi spriječila drugi talas koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nismo obustavili javni život dovoljno rano ili dovoljno sistematski uprkos znacima drugog talasa i upozorenjima naučnika”, kazala je.

U Njemačkoj je sinoć produženo zaključavanje, najmanje do 7. marta, ali će škole i frizerski saloni moći da budu otvoreni ranije, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Merkel je branila i odluku da se mjere olakšaju kada broj novozaraženih na sedmičnom nivou na 100.000 stanovnika bude ispod 35.

“Virus ne prati datume, već broj inficiranih”, dodala je.

Agencija za kontrolu bolesti Njemačke saopštila je da je tokom prošle nedjelje zabilježeno više od 64 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika.

U zemlji je jučer registrovano 10.237 novih slučajeva zaraze, kao i još 666 smrtnih ishoda, čime je ukupan broj zaražen porastao na 2,31 milion, a broj preminulih od posljedica virusa na 63.635.