Globus

Njemačka kancelarka

Merkel o napadu u Hanauu: Mi naše građane ne razlikujemo prema porijeklu i religiji

20/02/2020

Istakavši da će nastaviti pratiti situaciju, Merkel je kazala da je razgovarala i sa predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je komentarišući ekstremno-desničarski teroristički napad u gradu Hanauu kazala da je rasizam otrov za cijelo društvo, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rasizam i mržnja su otrov, tog otrova ima i u našem društvu”, rekla je Merkel.

Istakavši da će nastaviti pratiti situaciju, Merkel je kazala da je razgovarala i sa predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

“Još je prerano za neku preciznu ocjenu. Međutim, bit će uložen svaki mogući napor da se rasvijetli pozadina ovih užasnih ubistava”, rekla je Merkel.

Napomenula je da u ovom momentu mnoge stvari ukazuju na to da je napadač postupao iz ekstremno-desničarskih i rasističkih motiva, dodajući da je rasizam otrov koji je bio uzrok mnogim krivičnim djelima.

Podsjetila je i na neke ranije napade u Njemačkoj iza kojih stoje napadači sa rasističkim i ekstremno-desničarskim motivima.

“Njemačka vlada i sve naše državne institucije podržavaju prava i dostojanstvo svakog pojedinca u našoj zemlji. Mi naše građane ne razlikujemo prema porijeklu i religiji”, kazala je njemačka kancelarka.
Dodala je također da će se odlučno suprotstaviti onima koji pokušavaju podijeliti Njemačku.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanauu smrtno je stradalo devet osoba među kojima ima i Turaka.

Beživotna tijela 43-godišnjeg napadača i njegove 72-godišnje majke kasnije su pronađena u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije.

Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe.

Ured federalnog tužioca je pokrenuo istragu zbog sumnje na teroristički napad.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.