Globus

Njemačka kancelarka

Merkel: Pandemija će se najvjerovatnije pogoršati u narednim mjesecima

28/08/2020

Vlada će također nastojati da održi ekomomiju aktivnom, ili da je ponovo pokrene tamo gdje je još blokirana pandemijom, i da očuva radna mjesta

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da će se pandemija koronavirusa najvjerovatnije pogoršati u narednim mjesecima, i da će njena vlada odgovoriti davanjem prioriteta dobrobiti društva u cijelini, posebno djeci, i ekonomiji.

– Vlada će učiniti sve kako naša djeca ne bi bili gubitnici pandemije. Škole i obdaništa moraju biti najvažnija stvar – izjavila je ona na konferenciji za novinare.

Vlada će također nastojati da održi ekomomiju aktivnom, ili da je ponovo pokrene tamo gdje je još blokirana pandemijom, i da očuva radna mjesta.

– Treći prioritet bit će održanje duha društvene solidarnosti dok je pandemija posebno pogodila neke kategorije ljudi, kao što su starci ili porodice s malim primanjima, teže nego ostale.

Njemačka je uspjela da održi broj zaraženih i preminulih od COVID-19 relativno niskim u poređenju s drugim velikim evropskim zemljama, ali je dnevni broj novih zaraza uporno u porastu od početka jula i ubrzao se u posljednjim sedmicama, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.