Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlazeća njemačka kancelarka

Merkel podržala stavljanje cijene na emisije CO2 na klimatskom samitu UN-a

– Evropska unija već ima ovakav model određivanja cijena za industrijski sektor. Drugi, kao na primjer Kina, to sada uvode – rekla je Merkel o politici kojom se nameću takse na emisije ugljičnog dioksida u pokušaju da se potaknu ulaganja u proizvodnju ekološki čiste energije

Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je stavljanje cijene na emisije CO2 kao efikasno sredstvo za borbu protiv klimatskih promjena tokom svog govora na ključnom samitu UN-a u ponedjeljak, prenosi DPA.

– Evropska unija već ima ovakav model određivanja cijena za industrijski sektor. Drugi, kao na primjer Kina, to sada uvode – rekla je Merkel o politici kojom se nameću takse na emisije ugljičnog dioksida u pokušaju da se potaknu ulaganja u proizvodnju ekološki čiste energije.

Merkel se založila za dalju diskusiju o ovoj temi i donošenje konkretnih odluka na Konferencija UN-a o klimi (COP26) u Glazgovu.

Na poziv Ujedinjenih naroda, predstavnici vlada iz oko 200 zemalja planiraju provesti dvije sedmice u škotskom gradu raspravljajući o tome kako čovječanstvo može obuzdati ubrzano globalno zagrijavanje.

– Kada CO2 ima cijenu, investitori privatnog kapitala također mogu znati u kojem smjeru da ulažu u tehnološki razvoj – rekla je Merkel i dodala da je važno koristiti ne samo novac poreskih obveznika u borbi protiv globalnog zagrijavanja, već i instrumente koji imaju ,,ekonomski smisao”.

Sve u svemu, potrebna su velika ulaganja da bi se postigli globalni klimatski ciljevi. Njemačka kancelarka se pozvala na procjenu bivšeg generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona da će za ublažavanje globalnih klimatskih promjena biti potrebno godišnje finansiranje od 800 milijardi dolara.

U svom govoru u ponedjeljak, Merkel je najavila i novo energetsko partnerstvo sa Južnom Afrikom kao dio napora da se zaustavi globalna industrija uglja.

Merkel je tu inicijativu opisala kao važan ,,pilot projekat za mnoge afričke zemlje”. Nije navela detalje tog projekta.

Ona je također pohvalila saradnju Njemačke s Kolumbijom, Norveškom i Britanijom na očuvanju šuma, i pozvala je na veću međunarodnu saradnju u suočavanju s klimatskim promjenama.

Merkel, čija se koalicija obavezala da će zatvoriti njemačke termoelektrane na ugalj do 2038. godine, rekla je da je takva akcija neophodna kako bi se spriječio dalji rast globalnih temperatura.

Ona je pohvalila Grupu 20 koju čini isto toliko nacija što je pristala da zaustavi javno finansiranje elektrana na ugalj u inostranstvu na samitu u Italiji prije klimatske konferencije u Glasgowu.

Međutim, posmatrači su razočarano reagovali nakon što 20 najvećih svjetskih ekonomija nisu uspjeli da se dogovore oko preciznih rokova za postizanje klimatske neutralnosti ili postepenog izbacivanja uglja iz upotrebe.

Merkel je izrazila optimizam da se katastrofalne posljedice klimatskih promjena još mogu izbjeći.

– Znamo da su efekti klimatskih promjena razorni. I moramo, a ja također kažem da možemo, implementirati Pariški sporazum – rekla je ona delegatima na konferenciji COP26.

Kancelarka je pozvala razvijene zemlje da pruže pomoć siromašnijim zemljama.

– Moramo prihvatiti da nećemo dostići cifru 100 milijardi dolara u finansiranju ovih ciljeva do 2023. godine – rekla je ona, misleći na cilj industrijaliziranih zemalja da siromašnijim zemljama pružaju pomoć u iznosu od 100 milijardi dolara godišnje već 2020. godine.