Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka kancelarka

Merkel: Vlada obećala uložiti šest milijardi eura u digitalno školovanje

angela_merkel_press

Merkel je izjavila u subotu u svom redovnom sedmičnom video podcastu da su nastavnici bili ostavljeni da održavaju nastavu virtualno jer su škole zatvorene zbog epidemije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da je pandemija koronavirusa istaknula potrebu za ogromnim ulaganjima u školsku tehnologiju širom zemlje.

Merkel je izjavila u subotu u svom redovnom sedmičnom video podcastu da su nastavnici bili ostavljeni da održavaju nastavu virtualno jer su škole zatvorene zbog epidemije. Ona tvrdi da to naglašava značaj koji imaju digitalni mediji i druga takva sredstva, ali da su također podložni infrastrukturnim greškama.

– To je razlog zašto moramo insistirati na digitalizaciji škola punom brzinom. Potrebno nam je to kao neizostavni dodatak nastavi licem u lice – izjavila je njemačka čelnica.

Merkel tvrdi da je vlada obećala uložiti šest milijardi eura u podršku digitalnom učenju i infrastrukturi u školama. Kazala je da je svim školama potreban internet visoke brzine što je moguće prije i da su nastavnicima potrebni kompjuteri pogodni za pružanje digitalne nastave.

Njemačke škole ponovo su otvorene i učenici su se vratili na nastavu, ali su zvaničnici upozorili da zemlja treba biti bolje pripremljena u slučaju da broj zaraženih virusom ponovo bukne, prenosi Associated Press.