Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RSE

Migranti i pandemija: 17 porodica na dva kupatila

migranti

Iračanin Bilal ima zaštitnu masku, ali je ne nosi, jer smatra da maske nemaju svrhu ukoliko nije moguće držati fizičku distancu između ljudi

Bilal Džaf iz Iraka je prije deset mjeseci preko Grčke, Albanije i Kosova sa porodicom stigao u Srbiju. U prihvatnom centru u Somboru, na sjeveru zemlje, su prije uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja granica čekali na ulazak u Mađarsku. Međutim, 25. marta porodica Bilala Džafa iz Sombora je prebačena u kamp u beogradskom naselju Krnjača.

Džaf za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da su tog dana tri autobusa sa izbjeglicama i migrantima krenula su put Beograda pod vojnom i policijskom pratnjom.

“Noć prije polaska, komesar u kampu u Somboru nam je rekao da moramo da idemo u Krnjaču, da će nas policija i vojska odvesti silom ako ne pristanemo. To je za moju familiju bio šok, jer smo deset mjeseci čekali na ulazak u Mađarsku. Komesar je rekao da je razlog korona virus, ali realno, ja sada ne vjerujem Srbiji, ljudi ovde su uplašeni”, priča Džaf.

Da li je moguća fizička distanca u kampu?

“Kada pogledate spolja ovaj kamp, on izgleda dobro, kada pogledate spolja kućice, on je čist. Ali kada uđete dublje unutra, on izgleda kao zatvor”, opisuje Džaf kamp u Krnjači.

“U našoj kućici sada živi 17 porodica. Na primjer, u jednoj maloj sobi živi osam ili deset ljudi. Za dva dana nismo dobili ništa osim starog ćebeta i prljave posteljine. Jastuke su nam obećali, ali ih nisu donijeli. Dali su nam sapun, šampon i pastu za zube kojima je istekao rok. Rukavice nismo dobili. Znate kako, 17 porodica sada dijeli dva kupatila – jedno muško i jedno žensko. U tim uslovima je teško zaštititi se i držati odstojanje dva metra između ljudi”, ističe on.

Dodaje i da zaštitne maske imaju, ali da ih on ne nosi, jer smatra da maske nemaju svrhu ukoliko nije moguće držati fizičku distancu između ljudi. U kampu, napominje, boravi više od hiljadu ljudi.

Komesarijat o higijenskim uslovima

Na pitanje kakvi su higijenski uslovi u prihvatnim kampovima u Srbiji tokom pandemije korona virusa, Svetlana Palić iz Komesarijata za izbjeglice i migrante Vlade Srbije kaže za RSE da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u kampovima počele da se primjenjuju još početkom februara.

“To znači da su istog trenutka pojačane mjere higijene u prihvatnim centrima na teritoriji Srbije. Između ostalog, to je značilo da se i migranti uključe. Oni su se organizovali, pomagali su i pomažu i sada. Te mjere su i sada na snazi, i još su pojačane – dezinfekcija soba, provjetravanje, čišćenje svakodnevno, pranje ruku, pregledanje prilikom podijele obroka, prije nego što su centri praktično zatvoreni za spoljašnji ulazak bila je i kontrola na ulazu i izlazu”, rekla je Palić za RSE.

Uredbom Vlade Srbije nakon proglašenja vanrednog stanja, migranti i izbjeglice ne mogu da napuštaju migrantske centre, osim u izuzetnim slučajevima.

“To znači – uz dozvolu Komesarijata na tačno određeno mjesto u tačno određeno vrijeme, i uz pratnju naših zaposlenih. Kao što je odlazak na dijalizu. Oni su praktično sada u karantinu. Migrantske centre sada obezbjeđuje Ministarstvo odbrane, ispred naših centara su pripadnici Vojske Srbije, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije”, rekla je Palić.