Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno za Index

Milan Bandić ima državljanstvo BiH

milan-bandic-bih

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. u Grudama

Zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Indexu iz Ministarstva civilnih poslova.

Potvrđene su tako glasine koje se već nekoliko godina, otkako je zagrebački gradonačelnik počeo imati problema sa zakonom, mogu čuti po političkim kuloarima.

“Nakon izvršenih provjera, na osnovu podataka koje ste nam dostavili, utvrđeno je da je lice upisano u matične knjige rođenih i knjige državljana BiH u Grudama, po rođenju, odnosno da je državljanin BiH po porijeklu”, poručili su Indexu iz Ministarstva civilnih poslova.

U Zagrebu živi od 1974. godine

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. u Grudama, u Bosni i Hercegovini, od oca Joze i majke Blagice. Po rođenju je dobio tadašnje jugoslavensko državljanstvo, od samostalnosti Republike Hrvatske ima hrvatsko, a u Zagrebu živi još od 1974. godine.

Iz Ministarstva civilnih poslova nisu nam mogli reći kada je Bandić stekao bosansko-hercegovačko državljanstvo, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Činjenica je, pak, da je 2009. godine implicirao da ga nema.

Bandić 2009. na pitanje o državljanstvu BiH: To je rasističko pitanje

“Ja sam državljanin Hrvatske i bit ću hrvatski predsjednik. Vaše pitanje je rasističko”, bijesno je izgovorio Milan Bandić na pitanje o BiH državljanstvu 5. novembra 2009. godine u hotelu Tomislav na Sljemenu. Tek se bio istuširao i presvukao iz sportske odjeće u odijelo, na Sljeme je dotrčao Bikčevićevom stazom, i objavio da se kandidira za predsjednika. Više nego po ispadu bijesa to će jutro ostati zapamćeno po njegovoj izjavi da će za Hrvatsku raditi kao konj. Kasnije je pak počeo upotrebljavati frazu da će biti gradonačelnik Hrvatske.