Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Momčilo Perišić optužen za špijunažu: Radio sam za državu i narod

momcilo perisic (3)

Optužen za špijunažu još 2002. godine bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) penzionisani general Momčilo Perišić došao je danas u Viši sud u Beogradu kako bi prisustvovao pripremnom ročištu.

On se u sudu pojavio u pratnji advokata Novaka Lukića

Početak suđenja koje je zatvoreno za javnost odloženo je za 8. septembar jer tužilac nije mogao da prisustvuje pripremnom ročištu.

momcilo perisic (4)

Perišić je novinarima kratko rekao da se nada da će suđenje biti otvoreno za javnost i da je „radio za državu i narod“.

On je ranio je izjavljivao da mu je postupak namješten od strane političara i da su željeli su da ga eliminišu iz političkog života i eventualne borbe za određene političke funkcije.

Perišića je kao potpredsjednika Vlade Srbije i predsjednika skupštinskog odbora za bezbjednost 14. marta 2002. godine uhapsila vojna policija u restoranu na Ibarskoj magistrali, dok je bio u društvu sa diplomatom SAD John David Neighborsom.

Policija je Perišića i Neighborsa uhapsila u trenutku kada mu je Perišić predao kovertu. Američki diplomata se pozvao na diplomatski imunitet kako bi izbjegao hapšenje i ubrzo je povučen iz Srbije.

Prema pisanju beogradskih medija kasnije je poginuo u Mađarskoj.

momcilo perisic (1)

Perišić je podnio ostavku, a prema optužnica iz 2002. godine, za špijunažu u korist SAD, pored njega terete se i potpukovnik Miodrag Sekulić i Vladimir Vlajković iz Obrenovca.

Zbog odlaska u Hag sudski postupak protiv Perišića je prekinut 2005. godine.

Nastavak postupka u postupku u Srbiji poznatiji kao „špjunska afera u decembru prošle godine iniciralo beogradsko Više javno tužilaštvo.

Višeg sud je 2013. godine saopštio da je Više tužilaštvo vratilo tom sudu neizmijenjenu optužnicu protiv Perišića i ostalih.

Momčilo Perišić je pred Haškim tribunalom bio optužen za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ. Pošto je prethodno osuđen na 27 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju oslobodilo ga je optužbe.

momcilo perisic (2)

Bio je jedan od šest zvaničnika iz Srbije i Crne Gore koji je pred Haški sudom bio optužio za ratne zločine u BiH, jedini pripadnik vrhovne komande Jugoslavenske narodne armije (JNA) ili VJ ikada optužen za ratne zločine u Hrvatskoj ili BiH, te jedini oficir JNA iz Srbije ili Crne Gore ikada optužen za zločine počinjene u BiH.

Perišić je kao član Demokratske opozicije (DOS) postao vicepremijer Srbije u Vladi Zorana Đinđića nakon oktobarskih promjena 2000. godine. Bio je predsjednik stranke “Pokret za demokratsku Srbiju”.