Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napeta situacija

Moskva prijeti Litvaniji, Estonci od 10. jula zabranjuju uvoz niza roba iz Rusije

peskov ss

Kalinjingrad je smješten između Litve i Poljske i udaljen je od Moskve više do 1.000 kilometara. U subotu je Vilnius počeo blokirati promet robe koja željeznicom preko litvanskog teritorija putuje u Kalinjingrad

Odluka Litvanije o blokadi željezničkog saobraćaja između Rusije i njene enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru “ilegalna” je, poručuju danas iz Kremlja.

“Odluka Litve o blokadi Kalinjingradske regije je bez presedana i predstavlja kršenje apsolutno svega. Štetna je za sve”, izjavio je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov danas u komentarima novinskoj agenciji Interfax.

Naglasio je da se time samo pogoršavaju greške Evropske unije počinjene sankcijama prema Moskvi ove godine i nazvao je situaciju “više nego ozbiljnom”.

Kalinjingrad je smješten između Litve i Poljske i udaljen je od Moskve više do 1.000 kilometara. U subotu je Vilnius počeo blokirati promet robe koja željeznicom preko litvanskog teritorija putuje u Kalinjingrad.

Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alihanov rekao je da zabrana obuhvaća oko 50 posto roba koje Kalinjingrad uvozi i nazvao je to “najozbiljnijim kršenjem prava slobodnog tranzita u Kalinjingradsku regiju te iz nje”. Litva je rekla da od subote na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene evropskim sankcijama u Kalinjingrad preko njena teritorija.

EU zemlje su redovno pojačavale sankcije protiv Rusije otkad je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru. Nekoliko istočnoevropskih nacija, poput Litve, posebno voljno uvode sankcije, s opravdanjem da se brinu da će Rusija jednog dana položiti pravo na njihov teritorij.

Peskov je nazvao potez “elementom blokade”, no nije rekao ništa o eventualnim protivmjerama.

Otpravnica poslova Litvanije pozvana je u rusko Ministarstvo vanjskih poslova, gdje joj je rečeno da “ako se tranzit tereta u Kalinjingradsku regiju ne obnovi u potpunosti u bliskoj budućnosti, Rusija zadržava pravo djelovati kako bi zaštitila svoje državne interese”.

Estonija uvodi nove zabrane

Estonija je sopštila da od 10. jula uvodi zabranu uvoza sankcionirane robe iz Rusije za fizička lica. Lista zabranjene robe je podugačka, a na njoj su između ostalog i drvo i prozivodi od drveta, autogume, beton i prozivodi od betona, staklo, srebro, aluminijske ploče, limove, minelarlna i hemijska goriva, kavijar, rakovi…

Baza nuklearki

Kaljiningrad je smješten između EU i NATO-ovih članica Poljske i Litve, Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije željeznicom i plinovodom kroz Litvaniju. Tu enklavu Crvena armija otela je u aprila 1945. godine nacističkoj Njemačkoj i prepustila Sovjetskom Savezu nakon Drugog svjetskog rata.

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flote i projektila Iskander, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, a nalazi se na obali Baltika, između Litve i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.

U februaru je Litva zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora. Moskva je rekla Vilniusu da ukine restrikcije “bez odlaganja”, inače će Rusija poduzeti “mjere da zaštiti svoje nacionalne interese”.