Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjeloruski diktator

Može li licemjernije: Lukašenko čestitao Ukrajini Dan nezavisnosti

lukasenko-putin

Danas se također obilježava šest mjeseci od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, koju je Moskva pokrenula iz nekoliko pravaca, među kojima i onim s bjeloruske teritorije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, pomalo iznenađujuće, čestitao je ukrajinskom narodu Dan nezavisnosti. Bjelorusija je bila glavni saveznik Rusije u njenoj invaziji i dopustila je ruskim trupama da uđu u Ukrajinu preko svoje granice. Danima su sa teritorija Bjelorusije ubijani Ukrajinci i razarana njihova zemlja.

A sada je bjeloruski diktator i Putinov saveznik poslao poruku joj izgleda prilično licemjerno s obzirom da Ukrajinci i dalje trpe brutalnu agresiju od strane Lukašenkovog saveznika.

“Uvjeren sam da današnje nesuglasice neće moći uništiti stoljetne temelje iskrenih, dobrosusjedskih odnosa između naroda naših dviju zemalja”, rekao je Lukašenko.

Dodao je da će se Bjelorusija i dalje zalagati za “očuvanje dogovora, razvoj prijateljskih i uzajamno uvažavajućih kontakata na svim nivoim”. Bjeloruski čelnik poželio je Ukrajincima “mirno nebo, toleranciju, hrabrost, snagu i uspjeh u ponovnom uspostavljanju dostojanstvenog života”.

Bjelorusija je saveznik Rusije i ta je zemlja korištena kao polazna točka za invaziju na Ukrajinu u februaru. Zemlja je domaćin velikom broju ruskog oružja, a ukrajinski dužnosnici izvijestili su o porastu raspoređivanja ruskih projektila u zračnoj bazi u Bjelorusiji posljednjih sedmica.

Sa bjeloruskog teritorija Ukrajini i dalje dolazi velika prijetnja od mogućeg ponovog upada ruskih snaga sa sjevera.