Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Hrvatskom primorju počeli rješavati haos na plažama

plaza-tisno

U Makarskoj, ali i u mnogim drugim primorskim turističkim gradovima na Hrvatskom primorju nastao je haos na plažama zbog činjenice da mnogi turisti ustaju rano i zauzimaju mjesto na žalu starim prostrtim peškirima.

U Makarskoj traže da se zaustavi haos koji se širi plažama

čini se da su na primorju odlučili stati u kraj takvim navikama. Uklanjat će peškire koje turisti ostavljaju tokom noći da bi idući dan imali osigurana najbolja mjesta. U Hrvatskoj ta praksa postoji već duže vrijeme. Među prvima su peškire s plaža počeli uklanjati u Općini Tisno na otoku Murteru, piše 24sata.hr.

– Na plažama u mjestima na području naše općine, u Tisnom, Jezerima i Betini, već duže vrijeme stvorila navika zauzimanja mjesta na ovaj način. Pojedinci su dolazili navečer i ostavljali peškire, suncobrane, ležaljke, čak i šatore, na plaži i na taj način za sebe rezervirali najbolja mjesta, u najboljem hladu ili uz more. Drugi bi ustajali rano kako bi na plaži našli dobro mjesto, ali čak i u zoru najatraktivnija mjesta bila su već zauzeta – opisuje ovu praksu načelnik općine Ivan Klarin.

plaza-tisno2

– Zanimljivo je da ostali kupači uzurpatorima iz pristojnosti nikad nisu micali stvari nego su se tiskali na manje atraktivnim dijelovima plaža s pogledom na peškire i ležaljke bez kupača. Neki su prihvatili takav način ponašanja i počeli raditi isto, ali većina je bila nezadovoljna. Zato smo morali donijeti odluku o uklanjanju i ona je već prvih dana drastično smanjila učestalost rezervacija plažnog prostora – kaže Klarin.

Općina Tisno je jednom od svojih komunalnih redara, Andriji Rasti (26), u opis posla stavila da svaku večer obiđe plaže i s njih pokupi ostavljene stvari.

– Iako znaju da se stvari ne smiju ostavljati na plaži, uzurpatori su uporni – kaže Raste, koji je neku večer na Zaratiću pronašao desetak peškira i šator.

– Naše plaže su propisno označene plutačama i kontroliram samo taj prostor. Svaki dan poslije 20 sati pregledam plaže i potražim ostavljene stvari. Prvo ih fotografiram, a onda i pokupim ako se prethodno uvjerim da vlasnika nema u blizini. Sve stvari deponiram u zgradi Općine, kamo vlasnici mogu doći po njih. Oni opišu svoj peškir, suncobran ili ležaljku te mjesto na kojem su ga ostavili i mogu ga dobiti natrag. Nemamo kazne, ali vlasnici rijetko dolaze po stvari. Uzurpatori, naime, na plažu gotovo u pravilu donose i ostavljaju pohabane stvari koje im više ne trebaju i služe im samo za 24-satnu rezervaciju ili trajnije prisvajanje plažnog mjesta – rekao je Raste.

plaza-tisno1

Iako bi se očekivalo da bi ovakav postupak komunalnog redarstva mogao naići na negodovanje prekršitelja i dovesti redara u neugodnu situaciju, Raste nije doživio nijedan napad.

– Kupači ovu praksu odobravaju, a manjina koja pokušava uzurpirati prostor plaža zna da je u prekršaju i ne buni se – rekao je Raste.