Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika policijska akcija

Na sjeveru Kosova ima ranjenih, među uhapšenim Srbi, Albanci i Bošnjaci

kosovo1 (1)

Kosovske snage NATO-a (KFOR) saopštile su da Kosovska policija sprovodi policijsku operaciju širom Kosova nakon naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji

Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom sprovodi operaciju na Kosovu tokom koje je do sada uhapšeno više policijskih zvaničnika i građana, a povrijeđeno nekoliko pripadnika policije, od kojih je jedan ranjen – saopšteno je iz Policije Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa.

Cilj akcije je hapšenje osumnjičenih za krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala djela.

Predsjednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj istakli su da je akcija sprovedena za dobrobit svih građana Kosova u cilju jačanja vladavine prava.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je punu borbenu i bojevu gotovost vojske i rekao da će “vojska će zaštititi naš narod” ukoliko dođe do ozbiljnog ugrožavanja poretka i života.

Policija Kosova objavila je da je u policijskoj akciji na sjeveru uhapšeno nekoliko osumnjičenih građana i policijskih zvaničnika albanske, srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Akcija se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući opštine Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Severnu Mitrovicu, Južnu Mitrovicu, Skenderaj (Srbica) i Drenas (Glogovac).

Jutrošnjoj akciji policije je prethodila višemjesečna istraga Policijskog inspektorata Kosova, Policije Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova koja je dovela do zaključka da postoji osnovana sumnja o uključenosti nekoliko policijskih zvaničnika i pojedinih građana u krivična djela kao što su: krijumčarenje robom, zloupotrebe službenog položaja, davanje mita, zabranjena trgovina i drugo.

KFOR: Isključivo policijska operacija

Kosovske snage NATO-a (KFOR) saopštile su da Kosovska policija sprovodi policijsku operaciju širom Kosova nakon naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji. KFOR je potvrdio da je ovo isključivo policijska operacija i da Kosovske snage bezbjednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu raspoređene na sjeveru Kosova.

Maja Kocijančić, portaprolka EU je potvrdila da su evropski zvaničnici u kontaktu sa rukovodstvom Prištine i Bograda i apelovali su na maksimalnu uzdržanost. Kocijančić je naglasila da je policijska operacija koja se vodi u Mitrovici i ostalim lokacijama na Kosovu u skladu sa sudskim nalozima, da treba da se sprovodi u skladu sa zakonom i da se komunicira na odgovarajući način.

“Policijske operacije trebaju donijeti povjerenje u vladavinu prava. Takve operacije treba da ojačaju napore za normalizaciju, a ne da ih oslabe”, naglasila je Kocijaničić.

Briseleska portparolka također poručuje da EU institucije “čvrsto vjeruju da je potreba policijska i sudska saradnja svih aktera, uz poštovanje Briselskog sporazuma”.

U Mitrovici su se u ranim jutarnjim satima oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a na nekim putevima postavljene su barikade.

Barikade na putevima

Obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu iz Mitrovice prema Zubinom Potoku. Specijalne jedinice Policije Kosova nalaze se kod sela Zupče u blizini Zubinog Potoka i ne dozvoljavaju prolazak vozilima građana niti novinara. Novinarskoj ekipi RSE rečeno je da “dalje ne može jer nije bezbjedno”.

Policija Kosova je, osim oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, naišla i na nekoliko blokada na putevima koje su sprječavale prolaz vozila. Zbog tog toga su upotrijebljena “neophodna sredstva” za otvaranje puta kako bi se akcija nastavila.

Policija Kosova je također privela nekoliko građana u Sjevernoj Mitrovici koji su ometali policijsku akciju.

Direktor Opšte bolnice u Mitrovici Zahir Musa potvrdio je za RSE da su četiri policajaca zadržana na ljekarskom liječenju.

“Tri osobe su povrijeđene, imaju površinske rane, a jedna osoba koja je ranjena vatrenim oružjem nalazi se na hirurgiji i ubrzo će biti prebačena u Đakovicu”, kazao je on.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani potvrdio je za RSE da je jedan policijski zvaničnik ranjen tokom oružanog otpora, dodajući da se on nalazi van životne opasnosti.

“I pored oružanog otpora u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija i dalje traje, uključujući hapšenja i kontrole nekoliko lokacija koje su rezultirale zapljenom važnih dokaza uključujući i ‘duge cijevi'”, dodaje se u saopštenju.

Policija Kosova saopštila je da akcija na sjeveru nema veze za ubistvima srpskog političara Olivera Ivanovića i policijskog zvaničnika Envera Zumeraja koji je ubijen 2012. godine na sjeveru, kako su prenijeli pojedini srpski i lokalni mediji.

Haradinaj: Jačanje vladavine prava

Predsjednik Kosova Hašim Tači je nakon sastanka sa zvaničnicima bezbjednosnih organa izjavio da je akcija preduzeta u većem dijelu Kosova, da su uhapšeni pojedini zvaničnici i građani u različitim opštinama i da su oni raznih nacionalnosti.

„Uhapšen je i jedan Rus, kamufliran kao diplomata kako bi ometao policiju i njihovu akciju“, kazao je Tači.

Tači je komentarišući izjave srpskog presjednika kazao da „Vučić jako dobro zna da ne može da krene u pravcu Kosova“, ali i da su kosovske institucije, uključujući i Bezbjednosne snage Kosova u stanju pripravnosti.

„Populističke izjave nisu prijetnja ratom, već je to za tamnošnje javno mnjenje kako bi dobio podršku od svoje javnosti. Niko nema pravo, pa ni Srbija da brani ljude koji su prekršili zakon, već tražimo od Srbije da pokaže volju za saradnjom u borbi protiv organizovanog kriminala, koji nije lokalni već regionalni“, kazao je Tači.

Dodao je da je bilo pokušaja da se uspostave barikade na putevima, ali da su one uklonjene.

Predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je prethodno da je policijska akcija sprovedena za dobrobit svih građana i pozvao je srpsku zajednicu da očuva mir i podrži borbu protiv organizovanog kriminala.

On je kazao da institucije reda i zakona imaju potrebu za povjerenjem i maksimalnom podrškom cijelog društva u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja i korupcije, na cijeloj teritoriji Kosova.

„Izražavam žaljenje zbog ranjavanja našeg policajca tokom zadatka i želim mu što brži oporavak. U drugoj deceniji postojanja Republike Kosova neće biti mjesta za organizovani kriminal, a oni koji se bave protivzakonskim aktivnostima završiće iza rešetaka“, napisao je Tači na Facebooku.

Ambasada Rusije u Beogradu saopštila je ruskoj novinskoj agenciji Interfax da se istražuju okolnosti pritvaranja ruskog državljanina na Kosovu. Interfax citira medije da je pritvoreni radnik misije UNMIK.

“Organizovani kriminal i krijumčarenje su direktna prijetnja našem zajedničkom napretku i to nema veze sa bilo čijom etničkom pripadnošću ili po bilo kojom drugom osnovom. Vlada Srbije ne treba da potkopava naše napore u borbi protiv organizovanog kriminala”, poručio je Haradinaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je policijska akcija na sjeveru usmjerena protiv pojedinaca koji su uključeni u krijumčarenje, organizovani kriminal i ostala kriminalna djela.

“Nekoliko osoba koje su bile povezane sa ovim djelima su carinski zvaničnici, policajci, ali i obični građani. Akcija u opštinama na sjeveru Kosova se odvija uspješno. Kao premijer, potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ničemu drugom. Pozivam Srbe na sjeveru da očuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je kosovski premijer na Facebooku.

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji saopštio je da se “niko neće pobjeći od ruke zakona, uključujući i one koji su zloupotrebljavali uniformu i zvanične pozicije koje imaju u državi Kosovo“.

Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske Srbije

U Beogradu je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbednost kojom je predsjedavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrđeno je za RSE.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u Skupštini Srbije na nastavku vanredne sjednice o Kosovu, izjavio da je povodom hapšenja na sjeveru Kosova stupio u kontakt sa predstavnicima Evropske unije i upoznao ih sa situacijom.

„Saopštili su nam da je u pitanju policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Zamislite akciju protiv kriminala koju vodi Ramuš Haradinaj, to je oksimoron“, rekao je Vučić i dodao da je i predstavnike NATO obavestio o situaciji na severu Kosova.

„OD NATO-a smo dobili obavještenje da se ne mješaju u akcije policijske prirode koje se tiču borbe protiv kriminala i korupcije, i da podržavaju nezavisnu državu Kosovo u borbi protiv kriminala“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da će Srbija „čuvati mir i stabilnost po svaku cijenu“.

„Naredio sam punu borbenu i bojevu gotovost naše vojske, vojska će zaštititi naš narod ukoliko dođe do ozbiljnog ugrožavanja poretka i života našeg naroda“, rekao je Vučić i dodao da su i sve policijske jedinice u punoj pripravnosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su naoružane jedinice ROSU, jutros oko šest sati, upale na sjever sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja.

On je naveo da je u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve dileme kakva će biti rekacija države Srbije biti ukoliko se to “odmah ne zaustavi”.

“To su mogli da urade i srpski policajci, umjesto toga su riješili da šalju oklopna vozila”, rekao je Đurić i dodao da je ovo “najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma”.

Operaciju sprovodi Policija Kosova u saradnji sa Policijskim inspektoratom i uz asistenciju ostalih nadležnih jedinica za sprovođene naredbe Osnovnog suda u Prištini.