Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon razornog zemljotresa u Aziji broj žrtava raste iz sata u sat

zemljotres-azija111

Broj žrtava zemljotresa koji je danas najviše pogodio područje Afganistana, Pakistana i Indije odnio je mnogo žrtava, čiji broj raste iz sata u sat. Prema posljednjim podacima, ukupan broj mrtvih je 261, od čega 186 u Pakistanu i 75 u Afganistanu. U obje zemlje je oko 1.500 povrijeđenih.

Najkritičnija situacija je u pakistanskoj pokrajini Khyber Pakhtunkhawa. Tamošnji zvaničnici navode kako je brojno stanovništvo ostalo pod ruševinama, tako da je realna mogućnost da se broj žrtava dodatno poveća.

Kao posljedica potresa u pojedinim oblastima Afganistana došlo je i do prekida u snabdjevanju električnom energijom. U Kabulu je stanovništvo uglavnom na ulicama zbog straha od novog potresa koji bi mogao uslijediti.

U Indiji, gdje se osjetilo podrhtavanje tla, za sada nema podataka o poginulim i ranjenim, ali su žitelji Nju Delhija izašli na ulice i podzemni saobraćaj je obustavljen. Indijski premijer Narendra izjavio je da su spremni na svaku vrstu pomoći Pakistanu i Afganistanu.

Potres se osjetio i u Tadžikistanu, gdje su posljedice vidljive u glavnom gradu Dušanbeu. Na određenim zgradama mogu se vidjeti pukotine. U rušenju stepeništa u školi u oblasti Yavan 14 djece je povrijeđeno.

Američki centar za geološka istraživanja saopštio je da je epicentar zemljotresa, čija je jačina bila 7,5 stepeni, registrovan na granici Afganistana sa Pakistanom. Tačnije 254 kilometra sjeveroistočno od Kabula, glavnog grada Afganistana i na dubini od 212,5 kilometara.