Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez osude

Nakon ruskog napada na Ukrajinu oglasile se i kineske vlasti

Hua Chunying

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je novinarima da je ukrajinsko pitanje “složeno u svojoj historijskoj pozadini, a ono što danas vidimo je međuigra kompleksnih faktora”

Kina je u četvrtak ponovo pozvala na pregovore o rješavanju krize u Ukrajini, odbijajući da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je novinarima da je ukrajinsko pitanje “složeno u svojoj historijskoj pozadini, a ono što danas vidimo je međuigra kompleksnih faktora.”

Iako Kina nije podržala odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini ili njegovu odluku da tamo pošalje ruske snage, Hua je rekla da je Kina pozvala “strane da obostrano poštuju legitimnu sigurnosnu zabrinutost”.

“Sve strane bi trebale raditi za mir umjesto da eskaliraju tenzije ili raspiruju mogućnost rata”, rekla je Hua, ponavljajući jezik koji Kina dosljedno koristi u retorici kritike Zapada na krizu.

Kina i Rusija su u velikoj mjeri uskladile svoju vanjsku politiku u suprotnosti sa SAD-om i njegovim saveznicima. Hua ne opisuje rusku akciju kao invaziju, niti direktno govori o kretanju ruskih snaga ka Ukrajini.

U međuvremenu kineska carinska agencija odobrila je uvoz pšenice iz Rusije. Ta zemlja je jedan od najvećih proizvođača pšenice, ali bi njen izvoz bio ugrožen ako bi strana tržišta blokirala isporuke kao odgovor na vojnu operaciju na Ukrajinu.