Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISPORUKA ORUŽJA

Nakon što je Macron probio led, Ukrajina dobija njemačke Mardere, američke Bradleyje i Patriote

tenk marder pixsell
14 July 2022, Lower Saxony, Unterlüß: Reconditioned Marder infantry fighting vehicles stand during a tour of Rheinmetall's Unterluess plant on the occasion of the summer trip of Lower Saxony's Economics Minister. Ukraine wants heavier weapons from Germany to better equip it in its defensive fight against Russia. Rheinmetall had offered to supply the Marder, which had been decommissioned by the Bundeswehr and was to be reconditioned. However, according to the latest public information, the German government has not yet made a decision. Photo: Julian Stratenschulte/dpa Photo: Julian Stratenschulte/DPA

Ukrajina je od zapadnih saveznika nebrojeno puta tražila teško naoružanje: sada je Scholz Kijevu obećao tenkove tipa “Marder“, Francuska daje izviđačke tenkove, a SAD će da isporuče model „Bradley“. A stižu i 2 „Patriota“

Njemačka i SAD će početi da isporučuju Ukrajini borbeno oružje. To su se u četvrtak uveče u telefonskom razgovoru dogovorili kancelar Olaf Scholz i američki predsjednik Joe Biden, kako je naknadno navedeno u zajedničkom saopštenju.

Patriot protiv raketa i aviona

SAD su već krajem decembra najavile da će Ukrajini isporučiti jednu bateriju protivvazdušnog raketnog sistema Patriot. Njemačka je sada najavila da će Ukrajini staviti na raspolaganje još jednu, piše Deutsche Welle.

Protivvazdušni raketni sistem “Patriot” je jedan od najmodernijih na svijetu i može da obara avione, balističke rakete i krstareće rakete – na udaljenosti od oko 100 kilometara i do visine od 30 kilometara. Koristeći radar, sistem Patriot prvo klasifikuje leteće objekte na nebu u kategorije prijatelj i neprijatelj. U slučaju prijetnje, vojnici u kontrolnom centru ispaljuju navođene rakete. Istovremeno se može nadgledati do 50 mogućih ciljeva, a aktivno napadati do pet.

Bundeswehr ima taj sistem od 1989. godine. Ta protivvazdušna odbrana je prvi put korištena tokom Zalivskog rata 1991.

Njemačka Kuna i američki Bradley

SAD šalju svoje tenkove tipa „Bradley”, dok Njemačka Ukrajini (konačno) šalje oklopna vozila tipa „Marder” (Kuna), koje je razvijeno prije više od 50 godina za potrebe njemačke vojske Bundeswehra i borbu protiv pješadije, borbenih tenkova i oklopnih vozila. Njegov termovizijski uređaj omogućava da se koristi danju i noću i u svim vremenskim uslovima. Marderi nisu teško naoružani kao drugi borbeni tenkovi – ali se koriste na prvoj liniji fronta i nude skoro istu zaštitu. Zaštićeni oklopom, vojnici mogu da pucaju iz vozila u borbi.

Ne zna se koliko će ovih tenkova i do kada stići u Ukrajinu. Spiegel piše da će biti isporučeno najviše 40 komada.

Ovo su prvi borbeni tenkovi zapadnog tipa koje dobija Ukrajina. Do sada su istočnoevropske zemlje NATO-a u ratnu zonu isporučivale samo borbene tenkove sovjetske proizvodnje. Međutim, Ukrajina je već dobila protivvazdušna, oklopna transportna i spasilačka oklopna vozila zapadnih proizvođača.

Francuska probila led

Ukrajina je mjesecima tražila od svojih zapadnih saveznika, a posebno Njemačke, borbene tenkove i oklopne transportere. Međutim, kancelar Scholz je u više navrata naglašavao da Njemačka neće sama da djeluje po ovom pitanju i istakao da nijedna druga zemlja NATO-a ranije nije poslala takve tenkove u Ukrajinu.

Promjena kursa je nagoviještena u srijedu, kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron snažno obećao ukrajinskom predsjedniku izviđačke tenkove sa teškim naoružanjem. Istovremeno, Biden je ukazao na mogućnost isporuke svojih oklopnih borbenih vozila.

Vicekancelar Robert Habeck ocijenio je planiranu isporuku kao dobru odluku. „Od početka rata smo sve više davali podršku Ukrajini, šireći je u saradnji sa našim partnerima. Logično je da i mi uradimo ovaj korak”, objasnio je političar Zelenih. „Ukrajina ima pravo da se brani od ruskih napada, a mi smo dužni da joj pomognemo.”

Milijarde vojne pomoći

Amerikanci se smatraju najvažnijim saveznikom u odbrani Ukrajine od ruske invazije. Od početka Bidenovog mandata u januaru 2021, Sjedinjene Države su Kijevu pružile skoro 22 milijarde dolara vojne pomoći.

Njemačka je od početka rata 24. februara isporučila Ukrajini naoružanje i vojnu opremu u vrijednosti od 2,25 milijardi eura, uključujući samohodne haubice (teška artiljerija), protivvazdušne tenkove Gepard i protivvazdušni sistem Iris-T, koji može da zaštiti cijeli grad.