Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stop cenzuri

Nakon žestokog pritiska, policija pustila novinarku Lalić iz pritvora

lalic

Brnabić je ukidanje uredbe o klasičnoj cenzuri medija objasnila “iziričitom molbom” predsjednika te zemlje Aleksdandra Vučića, a njeno donošenje je opisala “vlastitom glupošću”.

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić puštena je nešto prije 11 sati iz policije, nakon što joj je prethodno bilo određeno zadržavanje od 48 sati zbog teksta o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine.

Advokat Srđan Kovačević rekao je agenciji Beta da je tužilac ukinuo mjeru zadržavanja i da je novinarka na slobodi.

Policija je u srijedu uvečer privela novinarku Lalić, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavijestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove, kada je objavila da u tom centru postoji hroničan nedostatak osnovne opreme i da vladaju haotični uslovi rada.

“Nisam ni trenutka zažalila zbog pisanja teksta. Uvjerena sam da radimo pravu stvar, a to vidim i po reakcijama medicinara iz cijele Vojvodine nakon što je pušten tekst na portal”, rekla nam je Ana, nakon puštanja iz pritvora.

Mnoge organizacije, udruženja i političke partije tražile su puštanje na slobodu novinarke Lalić.

Podsjećamo, sinoć se premijerka Srbije Ana Brnabić “posula pepelom” i najavila ukidanje uredbe Vlade Srbije prema kojoj je informacije o epidemiji korona virusa mogla davati samo Vlada. Brnabić je ukidanje uredbe o klasičnoj cenzuri medija objasnila “iziričitom molbom” predsjednika te zemlje Aleksdandra Vučića, a njeno donošenje je opisala “vlastitom glupošću”.