Globus

nakon samita

NATO drastično pojačava prisustvo u Europi, oglasila se Rusija

29/06/2022
Foto: Pixsell

Iako je prije više od četiri mjeseca Rusija napala susjednu Ukrajinu, Kremlj ustrajno prikazuje NATO i SAD kao glavne prijetnje europskoj sigurnosti

Rusija je danas zaprijetila odgovoriti svojim mjerama na najavljena povećanja broja američkih vojnika u Europi.

“Ono što se sada događa (nagomilavanje snaga NATO-a u istočnoj Europi) uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija TASS.

“Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto zajamčena”, rekao je Rjabkov.

Moskva je prošle godine ponudila Washingtonu razgovore o međusobnim sigurnosnim garancijama kako bi se izbjegao scenarij eskalacije, rekao je Rjabkov, po agenciji Interfax.

Iako je prije više od četiri mjeseca Rusija napala susjednu Ukrajinu, Kremlj ustrajno prikazuje NATO i SAD kao glavne prijetnje europskoj sigurnosti. Moskva je već više puta naglasila da želi ojačati svoje zapadne granice.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je ranije danas na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom da SAD želi dodatno proširiti nazočnost svojih vojnika u Europi, kao posljedicu ruskog rata protiv Ukrajine.

Po Bidenu, jedan od fokusa povećanja američkih trupa je istočni bok NATO-a, primjerice Poljska.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.