Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

partnerska zemlja

Objavljen tekst deklaracije historijskog NATO samita u Madridu, spominje se i BiH

nato

Ovim dokumentom službeno je potvrđena i podrška partnerskim zemljama, Bosni i Hercegovini, Gruziji i Republici Moldaviji

Šefovi vlada i država NATO članica objavili su danas službeni tekst deklaracije Samita u Madridu u kojem su, između ostalog ističu i sastanci sa partnerskim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, kao i njihov angažman.

Ovim dokumentom službeno je potvrđena i podrška partnerskim zemljama, Bosni i Hercegovini, Gruziji i Republici Moldaviji.

“U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Republiku Moldaviju. Radit ćemo s njima na izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti. Također ćemo pojačati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima s juga”, naglašava se u deklaraciji.

U deklaraciji sa Samita NATO-a u Madridu se navodi da je Rusija najznačajnija i direktna prijetnja sigurnosti, miru i stabilnosti saveznika u euroatlantskom području, a Stoltenberg je kazao da su se lideri NATO-a složili da pojačaju podršku Ukrajini sveobuhvatnim paketom pomoći.

Stoltenberg je kazao i da su Turska, Finska, Švedska i NATO sklopili dobar dogovor, te se zahvalio na njihovom trudu.