Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokratija na ruski način

Navalni otrovan u okviru kompleksne operacije koju su izveli agenti ruske službe FSB

Aleksej Navalni je 20. kolovoza ove godine kolabirao na jednom letu između sibirskog Tomska i Moskve. Dva dana kasnije je 44-godišnjak, koji se u tom trenutku nalazio još uvijek u komi, prebačen na liječenje u Sveučilišnu kliniku Charité u Berlinu

Aleksej Navalni je očito otrovan u okviru jedne kompleksne operacije koju su izveli agenti ruske tajne službe FSB – tako barem tvrdi nekoliko međunarodnih medija koji su istražili okolnosti trovanja ruskog političara. Najmanje osam agenata FSB-a je identificirano, piše njemački magazin Der Spiegel, koji je sudjelovao u istraživanju s investigativnim platformama Bellingcat i The Insider, odnosno američkim news-kanalom CNN-om.

Radi se o šest agenata koji su izveli operaciju, te o dva agenta koji su očito bili rukovoditelji akcije. Navalni je i sam putem društvenih mreža komentirao te izvještaje: „Znam tko me je htio ubiti”, rekao je on i objavio fotografije osam muškaraca, prenosi DW.

Der Spiegel piše kako se prvenstveno na temelju analize podataka o korištenju mobilne telefonije, GPS i sličnih podataka o lokacijama, odnosno analizom brojnih lista putnika koji su koristili domaće linije avio-prometa može rekonstruirati da je Navalni, glasni kritičar Kremlja, bio još od 2017. na meti FSB-ovog tima. Po onome što piše njemački magazin, agenti FSB-a su više od 30 puta letjeli (prije njega) na odredišta na koja je putovao i Navalni– i kratko nakon njega se vraćali u Moskvu.

„Centar za specijalne tehnike”

Dva muškarca za koje se piše da su bili rukovoditelji operacije navodno su članovi dviju FSB-ovih jedinica koje se u prošlosti već dovodilo u vezu s umorstvima trovanjem – radi se o „Institutu za kriminalistiku” i njemu nadređenom „Centru za specijalne tehnike”. Jedna od te dvije osobe je, kako se tvrdi, redovito komunicirala s kemijskim laboratorijima koje se dovodi u vezu s ruskom novičok-programom. Svih osam identificiranih ranije je bilo aktivno u medicinskom ili kemijskom sektoru, odnosno radili su za ruske specijalne postrojbe, pišu mediji.

U intervjuu za DW reporter Bellingcata Aric Toler je govorio o tim istraživanjima. On tvrdi da dotični agenti nisu „obični agenti FSB-a”, odnosno da su oni prošli obuku korištenja kemijskog oružja. Toler kaže da je istraživački tim bio iznenađen intenzitetom kojim su agenti pratili Navalnog od 2017.

Aleksej Navalni je 20. kolovoza ove godine kolabirao na jednom letu između sibirskog Tomska i Moskve. Dva dana kasnije je 44-godišnjak, koji se u tom trenutku nalazio još uvijek u komi, prebačen na liječenje u Sveučilišnu kliniku Charité u Berlinu.

Po navodima tri europska laboratorija, čije je rezultate analize potvrdila i Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPCW), Navalni je bio otrovan nervnim bojnim otrovom iz novičok-skupine koji je bio razvijen u Sovjetskom Savezu. Navalni se još uvijek nalazi u Njemačkoj, trenutno prolazi kroz fazu rehabilitacije. Nakon ozdravljenja, kako je najavio, želi se vratiti u Rusiju.

“Čak i ako je neka osoba skoro umrla…”

Kremlj demantira bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj. Kompletne državne zalihe novičoka su uništene, a recept je već odavno poznat i na Zapadu, tvrdi se. Državni šef Vladimir Putin je u četvrtak rekao kako ne vidi nikakve pretpostavke za pokretanje istrage u Rusiji. I dodao da će Moskva početi s istragom tek nakon što se predoče dokazi da se radilo o zločinu. Za sada tih dokaza nema, tvrdi Putin: “Čak i ako je neka osoba skoro umrla, to ne znači da se u svakom slučaju mora otvoriti kazneni postupak.”