Globus

ruski diktator

“Ne pretjerujem”: Putin prijeti Zapadu katastrofalnim posljedicama

08/07/2022
Foto: Pixabay

Agresija koju je Moskva potkraj februara počela u Ukrajini prouzročila je neviđeni val zapadnih sankcija, pa tako i embargo na uvoz ruske nafte koji su uveli Bruxelles i Washington

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na moguće “katastrofalne” posljedice zapadnih sankcija na svjetsko energetsko tržište.

“Daljnja primjena politike sankcija može, bez pretjerivanja, prouzročiti još teže, pa i katastrofalne posljedice na svjetskom energetskom tržištu”, upozorio je Putin.

“Sankcije protiv Rusije uzrokuju mnogo više štete upravo zemljama koje ih uvode”, rekao je, što je dosad puno puta ponovio, istaknuvši da su cijene energenata u zapadnim zemljama eksplodirale.

Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se ostale zemlje proizvođači nafte odupiru zapadnim zahtjevima za povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadila bojkotirana ruska nafta i spriječio rast cijena.

Agresija koju je Moskva potkraj februara počela u Ukrajini prouzročila je neviđeni val zapadnih sankcija, pa tako i embargo na uvoz ruske nafte koji su uveli Bruxelles i Washington.

Odgovarajući na zapadne sankcije, Moskva je zadnjih tjedana znatno smanjila dopremu plina Evropljanima koji su i dalje ovisni o ruskim ugljikovodicima uprkos nedavnim naporima da diversificiraju svoje dobavljače.

Tako je provoz ruskog plina kroz Ukrajinu u lipnju bio na povijesno niskoj razini. Tomu se dodaje sve veća zabrinutost Njemačke, koja u ponedjeljak potpuno zatvara plinovod Sjeverni tok 1 zbog održavanja.

Posljedica svega toga je skok cijena energenata, što potiče rast inflacije i rizik dugotrajnog usporavanja potrošnje i gospodarskog rasta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.