Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zapadni kabul

Nekoliko eksplozija potreslo srednju školu, ima mrtvih i ranjenih

FQsCVDTVEAItL_F

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji je uslijedio nakon zatišja u nasilju tokom hladnih zimskih mjeseci i nakon povlačenja stranih snaga prošle godine

Tri eksplozije potresle su u utorak srednju školu u zapadnom Kabulu, usmrtivši nekoliko osoba, objavili su avganistanski sigurnosni i zdravstveni izvori, prenosi Reuters.

Većina stanovnika u tom kraju pripada zajednici šiita Hazara, etničkoj i vjerskoj manjini koja je često na meti sunitskih militantnih grupa, uključujući Islamsku državu.

– Tri eksplozije su se dogodile u srednjoj školi, ima nekoliko žrtava koji pripadaju našoj šiitskoj zajednici – rekao je Halid Zadran, glasnogovornik komandanta Kabula.

Šef bolničkog odjela, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da su najmanje četiri osobe poginule, a 14 je ranjeno u eksplozijama.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji je uslijedio nakon zatišja u nasilju tokom hladnih zimskih mjeseci i nakon povlačenja stranih snaga prošle godine.

Talibani kažu da su stvorili sigurno okuženje nakon preuzimanja vlasti u augustu prošle godine, ali međunarodni zvaničnici i analitičari kažu da postoji rizik od ponovnog oživljavanja militantnog sistema i da je militantna grupa Islamska država već izvela nekoliko napada sa smrtnim posljedicama po lokalno stanovništvo.